sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Retkiopastoimintaa kesällä 2013

Tässä kirjoituksessa muistelen kesän retkiä yleisellä tasolla, en kirjoita erikseen kustakin retkestä. Retkiä on järjestetty esim. Nivalan kaupungin, 4h kerhon ja yksityisten henkilöiden pyynnöstä. Retket ovat suuntautuneet Nivalan alueelle. Retkiä on ollut reilut 10 ja niissä osallistujia reilut 100. On ollut mielekästä vetää retkiä kun mukana on ollut innokkaita retkeläisiä. Näin lintuharrastus ja Birdlifen toiminta on tullut tutuksi monille. Retkillä on tutustuttu peruslajeihin ja niiden tunnistamiseen. Useat retkeläiset ovat ihmetelleet sitä voiko lähiympäristössä olla näin paljon eri lajeja. Nuorten ja lasten retkillä kohokohtia ovat myös retken ohessa olevat tauot ja niillä kerrotut lintujutut.
Myös aikuisten kanssa nuotiolla vietetyt tarinahetket antavat uutta ulottavuutta harrastukselle ja järjetötoiminnan kehittämiselle.
Nivalassa on helppo järjestää retkiä. On mahtavia retkipaikkoja, monia pieniä lampia metsäisine ympäristöineen, järviä ja koisteikkoja, joilla eri biotoopeissa olevat linnut on hyvin nähtävissä.
Retkillä voi myös tulla eteen yllättäviä ja mukavia tilanteita. Olessamme Erkkisjärven lintutornilla, niin sen viereen rakenteilla olevan luontoalueen työmiehet pyysivät retkeläisiä vihkimään uuden kaarisillan. Tämä oli retkeläisille mieleinen ja yllättävä tehtävä!
Retkillä olemme myös tutustuneet lintujen pesintöihin. Linnunpönttöihin on ollut helppo järjestää seurantaa. Niiden seuraamisella pesintä ei häiriinny. Innokkaasti serasimme kirjosiepon touhuja pesällä.
Luonnossa oleviin pesiin tutustuminen on ollut vähäistä, koska pesinnät voivat häiriintyä ja emot jopa hylätä pesän.
Positiivista on ollut se innostuneisuus millä retkeläiset ovat tutustunneet Tiira-lenteen ja siinä olleisiin juttuihin.
Syksyllä ja talvella jatkamme retkiä eri teemoin. Tällöinkin seuraamme lintuja yhtä innokkasti kuin kesällä!
Ps Kuvia klikkaamalla näet ne suurempana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti