sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Marraskuun ajatuksia

Niin se marraskuu on jo kulunut pitkälle Kohta eletään vuoden pimeintä aikaa. On ollut mielenkiintoinen aika lintuharrastuksessa.Kuun alussa Pitkäsen Juhani soitti, että hän on saanut erikoisen linnun kuvia sähköpostissa Torssosen Veijolta ja eikä ole oikein pystynyt määrittämään mikä laji on kyseessä.Tämä lintu käy ruokinnalla joka päivä ja on siis nähtävissä. Niin kävimme Juhanin kans katsomassa lintua ja todella näimme erikoisen tiaisen.Oli monia arvailuja mikä laji olisi kyseessä.Ajattelimme että mahdollisesti ois jokin risteytymä,mutta sopivaa risteytymää ei keksitty.Viimein laitoin linnusta kuvia Österbergin Jukalle ja hänkään ei heti osannut sanoa mikä lintu.Lopulta Lampilan Petri määritti linnun.Kyseessä on leukistinen hömötiainen!Linnulla on valkoinen pää ja valkoinen rinta.Tästä linnusta on kuvia Kply:n sivuilla linkistä Nivalan lintuharrastajat.
16.11.kävimme Juhanin kans Haapajärven Petäjäkalliolla katsomassa metsässä olevaa ruokintapaikkaa.Tämä ruokinta on todella sydänmaassa ja on tiaisten suosiossa.Laskimme ruokinnalta 27 hömötiaista,4 töyhtötiaista,8 talitiaista ja 10 sinitiaista.Lähellä olevien kelojen ansiosta käpytikkoja oli mukavasti,saatiin 5 käpytikkaa.Ajattelimme Juhanin kans seurata miten lintumäärät kehittyvät talven aikana.
Omalla ruokintapaikalla käy myös melkoinen vilske. Linnut ovat löytäneet paikan hyvästi,lajikirjo on mahtava:tali-,hömö-,sini-,töyhtö-ja kuusitiaisia käy runsaasti.Punatulkkuja on ollut parhaillaan 12kpl yhtäaikaa.Pikkuvarpusia,varpusia ja keltasirkkuja käy mukavasti.Uutuutena punarinta kävi myös ruokintapaikalla.
21.11.teimme Juhanin kans retken Ylivieskan jätekeskukseen.Olipa siellä harmaalokkeja paljon,arvioimme niitä olevan n.1500 Ylivieskan keskustasta bongasimme vielä 15 sinisorsaa.Yritimme vielä löytää koskikaroja,mutta turhaan.Erkkisjärven padolla koskikara on jo näyttäytynyt,talvehtii ehkä siinä.Nivalan keskustasta saimme 65 viherpeippoa Aivan hyvä retki näin hiljaisena aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti