sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Katsaus menneeseen

Olemme taas saaneet nauttia kunnon kesästä. On lämmintä, ja kesä näyttää hyvät puolensa. Monella on parhaillaan kesäloma menossa. On aikaa harrastuksille ja rentoutumiselle. Nyt olisi hyvä aika seurata miten linnut ruokkivat poikasiaan. Luonnossa on täysi kiire päällä. Osa linnuista jo suunnittelee muuttoa esim kuovinaaraat. Kuovihan on vuodenlintu. Kannattaa tehdä havaintoja kuovien muutosta ja naaraiden kokoontumisesta ja laittaa havainnot tiiraan.

Niin, katsausta menneeseen. Näin harrastuksen kannalta hiljaisena aikana ajatus piipahtaa alkuvuodessa. Talvilinnustohan oli täällä normaali, ei ollut mitään kovin erikoista. Ankara pakkanen veroitti varmasti linnustoa melkoisesti. Meillä yritti punarinta talvehtia, mutta pakkanen oli liikaa sille, vaikka yritin ruokkia sitä monipuolisesti. Pöllöjä sitävastoin oli runsaasti. Saimme kokea muutaman todella mahtavan pöllöretken, jolloin kuulimme viittä eri lajia retken aikana. Kevät taas tuli hitaasti ja muuttolinnut saapuivat verkkaisesti. Ei ollut muutto nopeaa. Muuttosää oli poikkeuksellinen. Välillä oli lämmintä ja taas muutaman päivän kylmää. Koko kevät oli tuulinen. Kahlaajia havaittiin normaalia vähemmän, johtuen ehkä poutaisesta säästä ja kovista etelätuulista muuton aikana. Kahlaajat eivät laskeutuneet, vaan lensivät korkealta yli. Kevään kohokohta kohdallani oli tornientaisto. Viimesyksynä valmistuneen Aimon tornin ansiosta saimme mahdollisuuden osallistua kisaan. Niinpä kokosimme joukkueen. Kisa meni kohdaltamme loistavasti, sillä havaitsimme Erkkisjärveltä 69 lajia. Tämä osoitti, että torni on oikealla paikalla. Ympärillä on peltoaukea, josta saa peltolinnuston. Myös peltoaukean yllä lentelee ja saalistaa monia petolintuja. Järvihän itsessään on tunnetusti rikas vesilinnustosta. Yölaulajat saapuivat reilun viikon normaalista myöhässä. Juttelin asiasta Pudaksen Sepon kanssa, ja hän arveli myöhästymisen johtuvan talvehtimispaikoilla olleesta huonosta ravintotilanteesta. Nivalassa yölaulajia milestäni oli niukasti, paljon vähemmän kuin vuosi sitten.

Luonnossa riittää aina seurattavaa. Vaikka tuntuu hassulta ajatella syysmuuttoa, niin se alkaa pian olla ajankohtainen. Ensimmäiset muuttajat ovat jo lähteneet. Pikapuolin vanhat kahlaajat alkavat valmistella muuttoa, jolloin niitä voi nähdä täällä enemmän kuin keväällä. Nyt vain alamme terästäytyä syysmuuton seurantaan, jolloin voimme tehdä mukavia haviksia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti