tiistai 1. marraskuuta 2011

Elämää ruokintapaikalla

Nyt on jo aika aloittaa lintujen talviruokinta. Itse aloitin lokakuun alkupuolella ruokinnan. Heti alkoi vilkas lentely lintulaudan ympärillä. Mistä se tieto kulkee lintujen keskuudessa, missä on ruokintapaikka, saa ihmetellä. Ensimmäisenä talitiaiset löysivät paikan ja heti niiden jälkeen muut tiaiset
Samoin harakat ja närhet ovat ensimmäisten joukossa ruokintapaikalla. Käpytikat tuovat tietynlaista piristystä käynneillään. Varpuset ovat myös ahkeria käviöitä, samoin viherpeipot. Oman piristyksen tuovat myös pari peippoa ja järripeippoa, jotka ovat vielä käyneet ruokinnalla.
Paljon on keskusteltu siitä mitä linnuille antaa. Minusta on turha lähteä kovin kalliisiin vaihtoehtoihin, sillä talven aikana melkoinen määrä menee ravintoa linnuille. Käytän oma tekoista sekoitusta, auringonkukkaa, kauroja, vähän vehnää ja jos kaupasta saa niin lisään hirssiä joskus. Pähkinä olisi kyllä hyväksi, mutta niin arvokasta.

Joka vuosi useammat lintulajit jäävät tänne talvehtimaan. Ilman meidän apua ne eivät selviä talven yli. On hyvin tärkeää että perustamme ruokintapaikkoja ja huolehdimme niistä koko talven. Pienellä vaivalla saamme paljon iloa, kun seuraamme lintujen touhuilua pihapiirissä!

1 kommentti:

  1. Kun on vielä lämmintä ja kosteaa, voi maahan ruokinta olla homeen muodostumisen vuoksi pian linnuille epäterveellistä. Vasta uutisissa puhuttiin jostakin olikos se vihervarpusia vaivaavasta virustaudista. Ruokintapaikan paikkaa kannattas ainakin vuosittain vaihtaa ja kalkita entiset sammutetulla kalkilla. Sammutettu kalkki reagoidessaan veden kanssa nostaa maan ph:n niin korkeaksi, että viruksetkin kuolevat. Pakkanen ei sensijaan tapa viruksia, niitähän jopa säilytetään pakasteessa tarpeen vaatiessa.

    VastaaPoista