lauantai 28. huhtikuuta 2012

Tulvat

Niin se kevät vihdoin koitti ja samalla tulvat. Täällä alavilla peltoaukeilla vesi voi hetkessä nousta pelloille ja näin muodostuvat suuret tulvajärvet,joilla voi veneillä soudella! Veden alle voi jäädä kymmeniä hehtaareja peltoa.
Meillä on tosi jännää, kun viikon päästä olisi tornientaisto ja torni on tällä hetkellä tulvan saartamana! Saapanähdä onko tornille venekuljetus!
Viikossa vesi voi laskea normaalille tasolle, jotenka vielä ei kannata hermoilla. Tulvapellot keräävät runsaasti vesilintuja ja kahlaajija. Isokoskelot ja telkät tulevat ensimmäisinä muuttajina. Sinisorsat, lokit ja tavit melkein heti perästä.Laulujoutsenille tulvapellot ovat oivia levähdyspaikkoja. Niillä on hyvä ruokailla ja kerätä voimia muuton jatkamista varten.
Tiaiset, peipot ja rastaat ovat jo kesäisesti äänessä. Kuovit kuikuttavat pelloilla ja lokit kirkuvat järvillä, joten äänimaailma on melko runsas.
Ilmojen edelleen lämmitessä tulevat hyönteissyöjät, joten seurattavaa riittää! Tänään 28.04 näin esimmäisen räystäspääskyn Vihtarin Raunon pihapiirissä! Aikaisin havainto minulle. Nyt vain ahkerasti maastoon seuraamaan kevään etenemistä!

1 kommentti:

  1. Kävin aamulla katsomassa Erkkisperän tulvaa, ja kyllä se komealta näytti! En vaan tiedä, mistä oliis päässyt katsomaan tulvaa Maliskylän puolelta. Täälläkin on tulvaa Töllinojan suulla, ja viimevuotinen riistapeltokin on veden alla. Mutta kyllä kesä kuivaa minkä kasteleekin, eli kesäkuun alussa se on muokattavissa ja uudelleen kylvettävissä. Viikko sitten peltopyypariskunta lähti riistapellon laidassa olevan ruokintapaikka-ladon vierestä, joten voivat pesiä noilla tienoin. Toivottavsti eiväy vielä ole aloittaneet pesintää, kun tulva nousi tuolle pellolle.

    VastaaPoista