tiistai 24. syyskuuta 2013

Kurkimuutto

Syksyn edetessä pitemmälle alettiin odotella syksyn kohokohtaa, kurkien muuttoa. Sään pysytellessä lämpimänä ja tuulten etelässä näytti siltä, että kurkimuutto menee myöhäiseen ajankohtaan. Samalla ajatuksissa oli pelko muuton luisumisesta pitkälle ajalle, jolloin näyttävää muuttoa ei tulisikaan, vaan kurjet voisivat muuttaa pikkuhiljaa. Näin ei kuitenkaan käynyt. Sää viimein kylmeni ja tuuli kääntyi pohjoiseen. Odotettavissa oli nätyttävä kurkimuutto, olihan Oulun seudulla muuttoa odottamassa yli 10000 kurkea. Maanataina 23.9 aamulla tuuli oli lähes pohjoisessa ja ilma oli kolea. Toiveikkain mielin suunta kohti Hituran altaita haaveena kokea mahtava päivä. Tuuli oli todella hyytävän voimakas. Vaatetuksena sai olla lähes talvivaateet. Pitkään ei tarvinnut odotella, kun ensimmäset kurjet lähestyivät pohjoisesta. Laskenta alkoi. Onneksi Erkki Ylivieskasta tuli kaveriksi, jolloin seuranta helpottui huomattavasti.
Yllätys oli suuri, ensimmäisten kurkien saapuessa kohdalle, ne laskeutuivat läheiselle peltoalueelle! Sama toistui seuraavienkin parvien kohdalla. Korkeutta alas ja liitely pellolle.
Tätä jatkui lähes kaikilla parvilla, jotka saapuivat Hituran kohdalle. Erkin kanssa pohdittiin mistä moinen johtuu. Todettiin ilmavirtausten loppuvan siipien alta ja aihettavan raskaan linnun lentämisen vaikeutumisen. Pieni sadekin aiheutti ilmannosteiden loppumisen. Lähipelloilla oli suuri määrä kurkija odottelemassa sään paranemista. Sään selkiydyttyä kurjet pääsivät jatkamaan matkaa. Näky oli vaikuttava lintujen ottaessa korkeutta ja kadoten horisonttiin.
Puoliltapäivin saimme Jorman lisävoimaksi, jolloin aikaa jäi enempi petojen seurantaan. Petoja oli liikkeessä niukalti. Piekanoita oli runsaimmin, muuttohaukkaa, ampuhaukkaa, sinisuohaukkaa ja varpushaukkaa muutamia. Iltapäivällä niin peto-kuin kurkimuuttokin tyrehtyi lähes kokonaan. Päivän paras havainto eittämättä oli sepelhanhi, todella harvinainen sisämaassa. Myös merikotka ohitti Hituran. Tiistaiaamuna yritimme uudestaan, josko vielä olisi kurkimuuttoa, mutta kyllä pajatso oli tyhjentynyt kokonaan. Horisontti oli lähes tyhjä. Vain muutamia muutavia kurkia liikkeellä, samoin petomuutto oli hiljentynyt.
Kaikenkaikkiaan muuto oli hyvä. Maanantain saldo oli 8400 ja tiistaina yli 700 muuttavaa kurkea! Tässäpä muuttoa suraamassa ollut jengi!
Näin yksi kurkimuutto takanapäin. Jäljelle jäi vain tyhjä horisontti ja autio peltomaisema odottamaan uutta kevättä ja kevätmuuttoa!

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoista, kun vaan jaksaa seurata muuttoa pitkäjänteisesti. Mutta onko jokin muuttunut kurkien tavoissa, kun lentoa jokiaavalle ja taas yöksi sydänmaan nevoille ei havaintojeni mukaan esiinny entiseen tapaan?

    VastaaPoista