lauantai 12. lokakuuta 2013

Lintujen talviruokinta

Nyt on taas käsillä syksystä se aika jolloin kannattaa aloittaa lintujen talviruokinta. Monet kysyvät, miksi talviruokinta on niin tärkeää? Meillehän jää tänne vain muutamakymmen lintulaji talveksi. Talven pakkasilla luonnossa oleva ravinto on vähäistä ja pitkillä pakkasjaksoilla lähes olematonta, näin ilman ihmisen apua linnut eivat selviäisi pakkasista. Talvella linnut tarvitsevat energiaa, jolloin talviruokinnan tulee sisältää paljon rasvaa. Hyviä energialähteitä ovat esim talipallot ja talipötköt. Näitä ripustamalla joko puiden oksille tai joillekin telineille saadaan perustettua jo hyvä ruokintapaikka. Lintulaudalle kannattaa laittaa auringonkukansiemeniä. Auringonkukkaa ja kauranjyviä voi sekoittaa, jolloin ruoka on monipuolisempaa. Jos haluaa panostaa kunnolla lintulaudan antimiin, niin sitä runsaampi on lajimäärä. Seoksia on monenlaisia, on pähkinöitä, hirssiä ja vaikka mitä, mutta nämä maksavat. Talven aikana ruokaa kuluu runsaasti, mitä erikoisempiä seoksia käyttää sitä kalliimmaksi tulee. Perusruokinnalla hinta pysyy kohtuudessa ja lajimäärä ruokintapaikalla on siitä huolimatta runsas.
Ja mitä talviruokinta antaa ruokkijalleen, ainakin hyvän mielen ja mielenkiintoisen harrastuksen talven iloksi. On mukavaa seurata lintujen touhuja lintulaudalla ja sammalla nähdä niiden tyytyväistä hyörinää luonnossa. Siinä myös oppii uusia lintulajeja, joita ei aikaisemmennin omalla pihalla voinut kuvittella edes olevan.
Ruokintapaikalle voi tulla myös yllättäviä vieraita, esim peltopyitä.
Ruokinnalla voi käydä sinne kuulumattomiakin vieraita. Varpuspöllö voi saalistaa päivälläkin samoin varpushaukka. Ikävintä näiden vierailussa on, kun mukaan niillä lähtee yleensä jokin tiainen. Myös oravat käyvät useasti ruokintapailalla. Näistä on haittaa niiden ahmiessa talipallot ja tiputellessa ruokaa lintulaudalta.
Nyt vain perustamaan ruokintapaikkaa, mutta samalla muistaen sen jatkamisesta koko talven yli! Näin autamme lintuja selviytymään kovienkin pakkasten yli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti