lauantai 22. helmikuuta 2014

Pöllöilyä

Talvi on jo edennyt jo niin pitkälle, että on tullut pöllöretkien aika. Edellinen talvi oli pöllöjen suhteen todella hiljainen. Viime talvena myyrä- ja hiirikannat olivat lähes olemattomat. Huonoina ruokavuosina voivat pöllöt jättää pesinnät kokonaan väliin. Nyt tilanne myyrien ja hiirien suhteen on hyvä. Niinpä pöllötkin ovat aloittaneet huhuilunsa melko aktiivisesti. Helmikuun alkupuolella huuhkajat ja helmipöllöt ovat olleet ahkerasti äänessä. Kelit vain eivät ole olleet parhaat mahdolliset, on tuullut tai satanut lunta. Pikku pakkanen ja kirkas tähtitaivas, niin jo pöllöt intoutuvat aktiiviseen huhuiluun.
Oli aivan ihmeellinen tunne, kun talven ensimmäisellä retkellä kuuli helmipöllön puputuksen, sillä viime talvena en kuullut helmaria lainkaan. Nyt näyttäisi helmipöllöjä olevan kohtalaisesti. Niillä muutamilla retkillä joita olen tehnyt, helmari on ollut aina äänessä. Huuhkajat ovat myös aloittaneet huhuilunsa.
Viirupöllöt ovat olleet vielä hiljaa. Kunhan kevät etenee, niin kyllä nekin aloittavat huhuilunsa. Samoin sarvipöllöt, kunhan niiden muutto käynnistyy. Kevätmuutto niillä alkaa näinä viikkoina.
Varpuspöllöjä on näkynyt koko talven. Ne ovat vieraillet ahkerasti lintujen ruokintapaikalla, vieden mukanaan useamman tiaisen. Samoin hiiripöllöjä on tänä talvena ollut runsaasti.
Lapinpöllöjä tänä talvena ei ole tavattu yhtään. Nähtävästi niillä ei ole ollut vaellusta juuri lainkaan. Nyt on pöllöjä mukavasti äänessä, jotenka kannattaa suunnata retket öiseen aikaan metsäisille alueille. Siellä kokee upeita elämyksiä pöllöjen kera! Kuvat jotka ovat tässä jutussa poimin netistä. Luonnossa olen kuvannut vain varpuspöllön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti