sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Kylmää

Nyt varmaankin vanha sanonta Suomen kesästä pitää paikkansa, kesä on lyhyt ja vähäluminen. On ollut todella kylmää ja sateista, myös tuullut pohjoisesta navakasti. Erikoisinta oli, kun eräänä aamuna lumi maassa ja lämpötila pakkasella! Ei tahtonut todeksi uskoa. Pihalla oleva lumipalloheisikin taipui lumen painosta lähes maahan.
Onneksi lumi suli muutamassa tunnissa, mutta sää jatkui kylmänä, lämpötilan laskien yöllä lähes pakkaselle. Linturintamalle kylmä ei ole hyväksi. Monet pesinnät ovat lujilla, varsinkin hyönteissyöjillä on tiukkaa. Poikaset ovat juuri kuoriutuneet ja samalla ravintoa on niukasti. Vesilinnut lymyävät suojaisissa paikoissa, vesistöjen ammottaessa tyhjyyttään. Erkkisjärvikin on lähes autio, vain lokit lentelevät. Aamuisessa kuvassa todellisuus näkyy selvästi, ei mitään näkösällä!
Myös maapesijöillä olot ovat ankeita. Paljot sateet ja lumi aiheuttavat monia harmeja pienille poikasille ja emoille. Suopöllöillä esimerkiksi poikaset kuoriutuivat juuri ennen lumisateita. Toivottavasti kylmä ei ole verottanut pesintöjä. Tässä suopöllöemo hautoo onnellisena tietämättä ankeista ajoista mitään.
Muilla pöllöillä tilanne paljon parempi, osalla poikaset lähteneet pesältä. Näiden tulevaisuus riippuu myyrätilanteesta. Nyt tilanne näyttää aika hyvältä. Käydessäni viirupöllön pöntöllä, pokaset olivat lähteneet pesältä.
Lapinpöllö hautoi vielä. Osalla lapinpöllöistäkin poika jättäneet pesän.
Sarvipöllöillä on jo lentokykyiset poikaset maastossa. On mielenkiintoista kuunnella niiden kerjuuääniä. Näiden äänien perusteella voi löytää poikaset maastosta.
Ikävin yllätys tuli, kun kurkistin kirjosiepon pönttöön, löytönä ainakin yksi kuollut poikanen! Joko kylmä taikka ruuan puute on tehnyt tehtävänsä. Toivottavasti muut poikaset kestävät ankeat olot paremmin.
Muihin pönttöihin en uskaltanut kurkistaa. Toivottavasti niissä tilanne olisi parempi. Vaikka kesä on vielä aluillaan, niin ensimmäiset muuttajat ovat jo matkalla pois. Töyhtöhyyppä ja kuovinaaraat ovat lähdössä muutolle, kokoontuen isoihin parviin pelloille. Muutamia muuttoparvia on jo lähtenyt.
Toivotaan säiden pikaista lämpenemistä! Näin luontoon tulisi kesäinen sirkutus ja elämä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti