keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Lintukerho Laruksen toimintaa

Lintukerho Laruksen toiminta on ollut vilkasta. Kerhoiltoina meillä on ollut mielenkiintoisia aiheita. Syksyllä meillä oli isona huolena kerhotilat. Edelliset tilat, joita olimme käyttäneet jo vuosia, menivät alta pois. Ei ole helppoa löytää sopivia ja sopivan hintaisi tiloja nopeasti vuokrattavaksi. Onneksi tuttu henkilö järjesti meille upeat kokoontumistilat. Kerhotiloiksi saimme vuokrata Mtk-Nivalalta upean kokoustilan! Mainio paikka aivan keskustassa. Johtuneeko kerhotiloista vai mistä, kerholaisten määrä on ollut hurjassa nousussa. Parhaimmillaan kerholaisia on ollut reilusti yli kahdenkymmenen. Tämä osoittaa mitenkä suuri kiinnostus ihmisillä on lintuja ja lintuharrastusta kohtaan. Kerhoilloissa on ollut vilkasta keskustelua niin illan aiheesta kuin lintuharrastuksesta yleensäkin. Ja mitä meillä on ollut tarjolla. Tammikuun alussa aiheena oli tutustuminen linnunnahkoihin ja täytettyihin lintuihin. Oulun yliopiston biologianlaitokselta saimme materiaalin kerhoiltaan.
Oli opettavaista perehtyä näin konkreettisesti lintujen tunnistamiseen. Pienet yksityiskohdat tulivat tutuiksi, kun lintua sai tutkia kädessä. Mutta yllättävin tapahtuma oli, kun saimme arvokkaan ja erikoisen lahjoituksen, nimittäin linnunpesäkokoelman! Onpa upea kokoelma, lähes parikymmentä hyvin säilynyttä pesää. Nämä on kerätty talteen lintujen pesinnän jälkeen. Näissä pesissä näkyy se miten taidolla osa pesistä on rakennettu. Täytyy kyllä todeta, että onhan siellä joukossa ns. harakanpesijäkin.
Kerhoiltojen taso vain koveni tammikuun toisella kerhokerralla. Huhtalan Kauko piti mielenkiintoisen esitelmän huuhkajista. Kaukolla on pitkäaikainen kokemus ja seuranta huuhkajien pesinnöistä, niiden elintavoista ja käyttäytymisestä. Kaukon jutustelua kuuntelisi vaikka kuinka pitkään, niin mielenkiintoisesti hän esittää asiat. On se ihmeellistä mitä niistä oksennuspalloista voidaan selvittää. Niistä nähdään mitä lintu on syönyt ja mitä ruokaa kulloinkin on eniten ollut tarjolla. Näin voidaan myös kartoittaa eri jyrsijöiden levinneisyys ja määrä. On ollut todella mielenkiintoinen työsarka tutkia näitä asioita.
Helmikuun kerhoillassa aiheena oli linnunpönttöjen huolto ja pönttöjen laittaminen maastoon. Illan vetäjä toimi Latvalan Juhani
Pitkäaikaisella kokemuksella Juhani painotti pönttöjen huoltoa ja niiden kunnossapitoa. Pönttöjen lentoaukon koolla voidaan valita mitä lintuja esim. pihapiirissä pesii. Samoin pöllöjen pöntöillä ja pesimäalustoilla on omat vaatimuksensa. Kaikkiin näihin seikkoihin on saatavilla hyviä oppaita ja tietoa eri lähteistä. Nyt meillä kerholaisilla on tämän talven kerhot takanapäin. Nykyiset tilat on vuokrattu huhtikuun loppuun asti muuhun käyttöön. Mutta ensi syksynä jatkamme kerhotoimintaa nykyisissä tiloissa uudella innolla ja uusin "kujein"!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti