perjantai 22. huhtikuuta 2011

Kevät

Viimein sää näyttäisi muuttuvan keväiseksi, jopa kesäiseksi. On ennustettu pääsiäiseksi jopa 15 lämpöastetta. Tämä tarkoittaa kevätmuuton kiihtymistä ja uusien lajien saapumista. Toivottavasti myös yöpakkaset hellittävät ja saataisiin lämpöisiä öitä. Järvissä on vielä jääpeite lähes kokonaisuudessaan. Tulvat jäivät tänä keväänä olemattomiksi lumien sulaessa vaivihkaa. Joista jäät ovat jo lähteneet kokonaan.

Kevätmuutto on ollut hyvin katkonaista, johtuen kylmistä jaksoista. Kuitenkin muutto on edennyt lähes viimevuotiseen tahtiin. Joutsenet ovat asettumassa pesimäalueille ja kurjet vaeltavat soille. On mahtava kuunnella lintukonserttia pihamaalla; äänessä ovat mustarastaat, peipot, punarinnat, tiaiset,viherpeipot ja punatulkut. Pian saadaan odotella hyönteissyöjiä.

Olemme Meriläisen Timon ja Pitkäsen Juhanin kanssa tehneet muuton seurantaa ahkerasti. Erikoisuutena on ollut merihanhien esiintyminen tulvapelloilla. Aikaisemmin Nivalassa ei useasti ole tavattu muuttavia merihanhia. Myös lyhytnokkahanhia on ollut muutamia. Vesilintuja on saapunut runsaasti. Näistä erikoisempana ehkä täällä harvinaisempi uivelo. Kahlaajista on muutamia havaintoja, ainakin tylli ja liro. Parhaita havainnointi alueita ovat olleet Haapaperällä ja Kiekon pelloilla. Kurkia on muuttanut runsaasti pohjoista kohti. Ne ovat menneet useamman kymmen linnun ryhmissä. Nyt kannattaa seurata tänä keväänä erityisesti kuoveja, sillä kuovi on vuodenlintu. Kuoveista kerätään havaintoja ja pesimätietoa sen levinneisyyden kartoittamiseksi. Ilmoittamalla kuovihavainnot esim. Tiira järjestelmään, samalla annetaan arvokasta tietoa tutkimukselle.

Nyt 7.5. saamme tehdä Nivalassa eräänlaista historiaa; saamme osallistua tornientaistoon. Tämä on leikkimielinen valtakunnallinen kilpailu, jossa 7 tunnin ajan tehdään havaintoja linnuista. Se lintutorni voittaa josta havaitaan eniten lajeja. Nythän meillä on oma lintutorni, Aimon torni. Meiltä osallistuu 6 henkilön joukkue tapahtumaan.

Nyt kun on tulossa lämmin viikonloppu, niin on mukava liikkua luonnossa ja nauttia luonnon heräämisestä kevääseen. Voimme kuunnella mahtavaa lintukonserttia ja havainnoida luonnon ihmeellisyyttä!

1 kommentti:

  1. Tuolla syvänmaalla on ilmeisesti kurkiparin pesä, sillä viime kesänäkin ne siellä huutelivat. Nyt oli ollu kurkipari Murtosissa eilen, itsekin olemme ne muina keväinä nähneet tulvivassa rantametsässä kahlailemassa. Sanotaan, että kurjen pesän löytää vain kerran elämässään. Joskus kauan sitten olen vanhan kurjen pesän löytänytkin, mutta vielä voisi koettaa löytää tuore pesintä. Taitaa olla aika harvinaista silti täällä kurkien pesintä, vai onko sitten vaan niin ettei soilla kesäisin tule paljon kulettua?

    VastaaPoista