tiistai 30. elokuuta 2011

Retki

Sunnuntaiaamuna 28.10. teimme Meriläisen Timon kanssa retken Hituran altaille ja Haapaperälle. Lauantaina Österbergin Jukka oli käynyt altailla ja havainnut siellä suokukkoja n500. Tästa innostuneena ajattelimme Timon kanssa käydä katsomassa vieläkö suokukot ovat siellä.

Lähdimme siinä viiden aikoihin liikkeelle. Aamu oli koleahko mutta poutainen. Perillä huomasimme suokukkoja olevan todella paljon. Laskimme varovasti niitä noin 650. Oli mahtava parvi! Osa niistä kierteli altailla ja aamun valjetessa osa lähti muualle. Siinä tarkkaillessa yli lensi 70 kurkea kohti etelää. Kahlaajia oli todella niukasti. Tyllejä 20, pikkusirrejä 2, kuovisirrejä 2 ja muutama vesilintu uiskenteli altailla. Tänä vuonna kahlaajia on Hiturassa ollut todella vähän verrattuna vaikka viime kesään. Johtuneeko siitä, kun altaita ollaan laajentamassa ja työnäänet häiritsevät lintuja. Kaksi sinisuohaukkaa ja yksi ruskosuohaukka kirteli altaiden yllä. Neljä teertä pulputti lähimetsässä.

Hiturasta ajelimme kohti Ainassaaren peltoja. Pelloilla näimme vielä 16 kuovia ja 10 korppia jotka lensivät kohti lähimetsää. Penkkatien varrella näimme vielä yhden isolepinkäisen. Tällä reitillä olemme aikaisemmin nähneet parhaimmillaan kuusi isolepinkäistä.

Hiturahan on hyvä syysmuuton seurantapaikka. Parhaiten sieltä voi seurata kurkien ja hanhien päämuuttoa. Nyt on aika aloittaa syysmuuton seuranta. Se voi tuottaa mukavia yllätyksiä. Voi havaita todella isoja muuttoparvia pienen ajan sisällä. Eihän mikään ole antoisempaa, kuin raikkaassa syyssäässä olla ulkona mielenkiintoisen harrastuksen parissa!

1 kommentti:

  1. Onkohan altailla teerillä syyssoidinta? Jos tulee kuuraisia aamuja, pitää koittaa kuunnella. Keväällä kävin lopen pyörällä katsomassa, missäkohden soidin on. Näytti olevan siinä, missä maalla peitetyn jarosiittisakan päälle on alkanut kasvaa männyntarreja. Näin se vain luonto sopeutuu ja valtaa takaisin heti paikan, missä ihmistoiminta on loppunut..

    VastaaPoista