maanantai 9. tammikuuta 2012

Alkuvuoden retkeilyä

Heti 1.1. teimme Timon ja Jukan kanssa Haapajärvelle vuoden ensimmäisen retken. Haapajärveltä ensimmäinen havainto oli laulujoutsen. Siitä se alkoi vuodareitten kerääminen. Keskustasta suunnistimme Petäjäkalliolle. Tämä paikka antoi meille paljon pientä kivaa. Pohjantikat olivat entisellä paikalla.
Metsäautotien varrella on iso pöllipino, jossa tikat oleilevat. Samalla pinolla palokärjet pitävät tukikohtaa. Tällä retkellä saimme selville, että pohjantikkoja on kaksi,koiras ja naaras.Lintukirjaa tutkimalla varmistimme asian
6.1. kävin retkellä Ylivieskassa. Täällä Hakalahdessa talvehtii sinisorsia, jotka olivat vakio paikalla. Samalla paikalla oli harmaalokkeja, joista tuli myös vuodari. Varsinaisesti lähdin hakemaan hiiripöllöä, joka oli jo pitempään ollut Someronperällä. Nyt ilma oli todella huono, joten hiiripöllö jäi näkemättä.
7.1. teimme Jukan, Pauli-Pekan ja Hannun kanssa retken Kokkolan suuntaan. Tavoitteena oli lapintiainen ja pikku-uikku. Päivä oli todella kylmä, pakkasta yli 20astetta. Lapintiainen jäi saamatta. Dalabackmossenilla oli hyvä metsäruokintapaikka. Vaikka lapintiaista ei näkynyt, niin muita tiaisia oli runsaasti, samoin punatulkkuja. Täältä saimme myös hippiäisen, pyyn ja urpiaisen. Meri alkoi olla melko pitkälti jäässä, joten sieltä ei paljon lajeja kertynyt. Alla olevasta kuvasta saa käsityksen miten meri oli jo jäätynyt. Kuvassa kauempana näkyy jäällä merikotka, joka jäi ainoaksi merelliseksi lajiksi.
Paluumatkalla oli aikomuksena tarkistaa pikku-uikku Kannuksessa. Ajoimme maatalousoppilaitoksen pihaan. Joki oli vielä sulana, mutta pikku-uikku oli häipynyt. Ei siis nähty. Nyt alkoi retken mielenkiintoisin vaihe. Istuimme autoon aloittaaksemme matkan kotia kohti, mutta auto ei käynnistynyt. Siinä mietittiin ja pähkäiltiin mitä tehdään. Soittokierros tutuille, mutta ketään ei tavoitettu kotoa. Viimein saimme hinausapua korjaamolle, jossa todettiin, että autolla ei voi ajaa ennenkuin tehdään pieni remontti. Auto jäi korjaamolle. Paluukyyti järjestyi avuliaitten kannuslaisten ansiosta. Kiitos vielä kerran avusta! Retki venähti aika pitkäksi, mutta ennen iltaa olimme kotona. Tälläiset tapahtumat antavat oivan lisän retkille. Ei puutu vaihtelua!
8.1. tein pienen aamuretken Nivalassa. Aamu oli antoisa! Erkkisjärvelle oli saapunut ensimmäinen koskikara. Alla olevassa kuvassa näkyy lintu jollakin tapaa.
Kuvaa klikkaamalla isommaksi lintu näkyy jotensakin. Sain vielä vudariksi peltopyyn ja räkättirastaan. Näin vuosi 2012 pyörähti käyntiin.

1 kommentti:

  1. Pieni tarkennus että pohjantikan latinankielistä nimeä katseltiin kirjasta eikä sukupuolta ;)

    T. Jukka

    VastaaPoista