tiistai 31. tammikuuta 2012

Tammikuun satoa

Niin se vuoden eka kuukausi alkaa olla elettynä! Alussa oli lauhaa ja kuun loppua kohden sää muuttui talviseksi. Pakkaset ovat vähän rajoittaneet retkeilyä ja luonnossa olemista. Mutta lohdutuksena on, että ollaan menossa kevättä kohden.

Lintukerho Larus on kokoontunut säännöllisesti. Aiheina meillä on ollut valokuvaus ja pöllöt. Hannu kertoi meille kuvauksen niksejä ja opetti perusasioita.
Tarkkaavaisesti kuuntelimme Hannun opetusta, kuten alla olevasta kuvasta voi päätellä
Seuraavassa kerhossa aiheena on kahlaajat. Toni Uusimäki tulee pitämään meille aiheesta luennon.

Muutamia retkiä olen tehnyt Nivalassa, Kalajoella, Ylivieskassa ja Haapajärvellä. 12.1. kävimme Juhanin ja Sarin kanssa Kalajoella. Tarkoituksena saada vielä viimeisiä vesilintuja ja tundrahanhi, joka oli edellisenä päivänä nähty. Retki jäi vaisuksi huonon sään takia. Lunta alkoi pyryttämään todella sakeasti. Tundrahanhea ei näkynyt, mutta Letolla oli vielä laulujoutsenia ja isokoskeloita. Konikarvon satamassa oli merimetso, joka jäi retken viimeiseksi havainnoksi, sillä lunta alkoi pyryttämään todella sakeasti. Valokuvaamisesta ei tullut mitään. Ehkä kuukauden paras retki oli 22.1 Ylivieskaan. Retken anti oli todella mahtava. Tavoitteena oli Kekajärven metsäruokinta paikka. Mennessä Ylivieskan keskustasta saimme tilhet. Kekarajärvelle mennessä kelon latvassa kuin tarjottimella oli varpuspöllö. Ruokintapaikalla oli myös muita harrastajia. Pienen odottelun jälkeen harmaapäätikka lensi paikalle. Vaikka meitä oli useanmpia henkilöitä, ei tikka aristellut tulla ruokinnalle. Kuukkelia ei tällä paikalla näkynyt, joten siirryimme viereiselle ruokinnalle, josta lintu hoitui mukavasti. Harmi vain kun kamera unohtui autoon molemmilla paikoilla, joten kuvat jäivät haaveeksi.Paluumatkalla tarkkaillimme josko taviokuurnat näyttäytyisivät, mutta ei tärpännyt. Lisäantina retkelle oli vielä,kun sai tutustua uusiin harrastajiin.
29.1 kiertelimme Juhanin kanssa Nivalassa. Retki oli onnistunut, sillä tuloksena mustarastas ja kaksi riekkoa. Mustarastas oli jäänyt talvehtimaan maatilan pihapiiriin.
Riekot löytyivät Suojärven maastosta. Riekkojen löytäminen vaati vähän työtä ja onnea. Emme kerinneet kuvata lintuja, vaikka seurasimme niiden pyrähtelyä kaun.

Pihabongauksessa meillä oli lintuja vähänlaisesti. Verottiko pakkanen vai kutsumattomat vieraat ruokinnalta lintuja, nimittäin oravat ja varpushaukka ja pöllö käyvät säännöllisesti ruokinnalla. Kyllähän oravat söpöjä ovat, mutta minusta häiritsevät lintujen olemista samalla ruokinnalla.
Nyt vain odottelemme pöllöretkijä. Ensimmäisiä pöllöjä on jo kuultu, joten tästä kevättä kohden myös pöllöt aktivoituvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti