perjantai 8. marraskuuta 2013

Joutsenia

Syksyn jatkuessa lämpimänä ja sateisena joutsenien muutto venyy pitkälle. Tänään 6.11. laskin osan Nivalan alueesta, lähes 400 joutsenta söi pelloilla kaikessa rauhassa. Suurin parvi oli Junttikankaalla, siinä 245 joutsenta. On ollut vuosia jolloin tammikuun alussa joutsenia uiskenteli sulissa vesissä. Joutsenhan viivyttää muutolle lähtöä aivan viimeiseen saakka. Kun joutsenet lähtevät niin voi sanoa talven olevan jo käsillä.
Satoi kaatamalla, kun otin kuvia ruokailevista joutsenista. Sade ei haitannut niitä lainkaan.
7.11. kiersin toisen osan Nivalaa. Tällä osalla joutsenia oli todella vähän, vajaat 100. Oli ihmeellistä, Mutalampi ja Pohjojärvi olivat lähes tyhjiä samoin Ainassaaren pellot Haapaperällä. Suurin parvi oli Karvoskylällä, ruokailivat pellolla. Näitäkin oli vain reilut 20. On todella ihmeellistä joutsenten laumahenkisyys, tiiviissä parvessa pitkät ajat muuttoa odotellen. Kurjethan kerääntyvät myös suuriin parviin ennen muutolle lähtöä. Kokonaismäärä Nivalan alueella on kuitenkin suuri n 500 joutsenta.
Aikaisemmin ei ehkä ole kartoitettu joutsenten määrää muuton aikana Nivalassa. Nyt saatiin jonkinlainen suuruusluokka ja missäpäin muuttoparvet kokoontuvat. Nyt vain odottelemme ilman pakastumista ja tuulen käätymistä pohjoiseen. Tällöin joutsenet lähtevät muutolle. Tämä näky on todella mahtava, isot linnut suurina parvina matkalla kohti etelää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti