sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Retket 2014

Näin vuoden lopulla on aika tehdä yhteenvetoa vuoden aikana tehdyistä linturetkistä joita olen ollut vetämässä. Tänä vuonna retkiä on ollut kaikkiaan kahdeksan. On aukaistu uusia ulottuvuuksia, nimittäin retki Venäjälle Laatokan maisemiin. Tämä retki oli mielenkiintoinen ja hyvin antoisa. Saimme samalla tutustua venäläiseen luontoon. Aivan erilaista mitä täällä kotimaassa. Siellä on vielä paljon koskematonta luontoa ja lukuisia erämaalampia. Nämä kätkevät mitä erikoisempia kasveja ja monia lintulajeja.
Oli paljon luonnontilassa olevia metsiä. Näistä puita ei korjata lainkaan. Retken kohokohtia oli valkoposkihanhien muutonseuranta Laatokan rannalla. Hanhia meni yhtenä massana, lähes tauotta. Laskimme kolmen tunnin aikana n 10500 hanhea.
Paras hetki koettiin, kun keittelimme iltakahvit Laatokan rannalla samalla seuraten hanhimuuttoa. Siinä koki sellaista luonnonrauhaa jota harvemmin tuntee kotimaassa. Ei ollut äänisaastetta, hiljainen aaltojen liplatus rantakiviin.
Yölaulajat olivat jo äänessä. Satakieliä, viitakerttusia ja ruokokerttusia oli runsaasti. Kaulushaikaroita oli äänessä useampia yhtaikaa. Käet olivat oma lukunsa, joka puolella kuului käen kukunta. Uutena kuvioihin tuli yhteistyö Suomen ladun kanssa. Järjestimme Erkkisjärven ulkoilualueelle yhteisen tapahtuman, joka kokosi paljon osallistujia. Yllättävää oli nuorten runsas osallistuminen.
Sää suosi tapahtumaa. Aurinkoisessa säässä oli mahtava seurailla järven linnustoa
Perinteiset tapahtumat ja retket sisältyivät kesään. 4h kerhon retkipäivä Maliskylällä on jo perinne. Tapahtuma kerää paljon nuoria mukaan perehtymään lintuihin ja luontoon.
Kapinaviikon tapahtumat, avoimet ovet lintutornilla ja aamuretki kerää paljon linnuista kiinnostuneita. On mielenkiintoista seurata miten uuden lajin tunnistaminen on " suuri juttu " Tulee paljon kysymyksiä linnuista ja niiden elintavoista. Voi vain todeta kuinka paljon ihmiset todella seuraavat luontoa ja lintuja. Mieleenpainuvaa oli seurata kun lehtitoimittaja antaumuksella haastatteli Erkkisjärven lintutornin tekijää Aimo Kaikkosta.
Lapset olivat kiinnostuneita järvellä olevista linnuista. Heiltä tuli teräviä kysymyksiä ja kommentteja!
Kapinaviikon aamuretkellä kiertelimme Nivalan lintupaikkoja. Löytyi paljon uutta ja ihmeellistä seurattavaa. Luonto näytti tälläkin retkellä parhaat puolensa, oli lämmintä ja paljon seurattavaa.
Nyt odottelemme kevättalvea jolloin aloittelemme yhteisiä pöllöretkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti