tiistai 11. marraskuuta 2014

Alkutalven hiljaisuutta

Viimein syksy on saanut talvisia piirteitä. On ollut pakkasia ja välillä luntakin maassa. Näin voidaan jo katsoa talven alkaneen, vaikka lämpötila toisinaan on plussan puolella. Järvet alkavat paikoin olla jääriitteessä. Viimeiset joutsenet ovat siirtyneet etelämmäksi.
Nivalassa odotteli muutolle lähtöä ennätyksellisen paljon joutsenia. Suurimmissa parvissa oli yli 300 joutsenta. Koko Nivalan alueella laskin joutsenia olleen lähes 500. Laajat sänkipellot keräävät joutsenia. Pelloille on jäänyt jonkin verran puintitähteitä, joita linnut hyödyntävät ravinnoksi. Ruokintapaikalla käy melkoinen kuhina. Mielenkiintoista on seurata miten pitkään järripeippo ja peippo viihtyvät kylmässä. Ovat käyneet jonkin aikaa ruokintapaikalla.
Myös punatulkkuja ja mustarastas ovat käyneet ruokinnalla. Punatulkkuja yllättävän paljon.
Erikoista on ollut tilhien aikainen tulo näille korkeuksille. Ehkäpä pohjoisen aikaiset pakkaset ja talven tulo sinne saivat yhdessä tilhet kohti etelää. Täällähän on runsaasti pihlajanmarjoja niille ravinnoksi.
Myös taviokuurnilla on ollut runsasta vaellusta. Pihapihlajissakin on ollut yhtaikaa 16 taviokuurnaa ruokailemassa. On mukavaa seurata miten taviokuurnat ja tilhet viihtyvät samassa puussa.
Taviokuurnat näyttävät olevan melko pelottomia lintuja. Antavat tulla aivan puun alle ennen kuin pyrähtävät viereiseen pihlajaan.
Mielenkiintoisin tapahtuma oli, kun eräs henkilö soitti ja ilmoitti viirupöllön majailevan pihapiirissä. Menin katsomaan tilannetta ja todellakin viirupöllö istua kökötti asuntovaunun vetoaisan päällä. Oli aivan peloton, raotti vain silmiä. Oli nukkumassa.
Ajattelimme kyllä heti linnun olevan sairas tai loukkaantunut. Odottaisimme aamuun josko pöllö yön aikana lähtisi. Lintu näytti aivan terveeltä, ei ollut nälkiintyneen eikä voipuneen oloinen. Yön aikana viirupöllö oli menehtynyt, elikkä lintu oli sairas. Tällaiset luonnonvaraiset eläimet saa haudata taikka jättää luontoon. Tässä tapauksessa pöllö olisi kannattanut lähettää tutkittavaksi, mutta en siinä tilanteessa tullut ajatelleeksi tätä mahdollisuutta. Luonnossa on omat lakinsa ja tapahtumansa. Monesti voimme vain seurata tapahtumien kulkua ja tyytyä niihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti