perjantai 10. huhtikuuta 2015

Ekoilua

Tämän vuoden alussa aloitimme Lintukerho Laruksen alueella ekopinnojen keräilyn! On mahtava juttu! Tämä on ainakin vienyt allekirjoittaneen täysin mukanaan. Lähialueen retkikohteet ovat löytyneet aivan uudessa valossa. Ennen kaikkea lintuja on löytynyt aivan uudella tavalla. Nyt näkee ja kuulee paljon tarkemmin lintulajit. Nyt kun vielä kamerankin ottaa mukaan, niin kuviakin tulee erilailla ja uusista kuvakulmista. Nyt retket on tullut tehtyä kävelemällä, mutta teiden sulaessa polkupyörä pääsee aivan uuteen ja ahkeraan käyttöön.
Näin komeaa voi olla aamulla aikaisin. 4.4.2015 tein toisi upean aamuretken. Lähdin aamulla klo 6 Oli tyyni ja rauhaisa aamu. Lenkille kertyi mittaa n10km ja aikaa meni 3 tuntia. Lajikirjo oli kovaa luokkaa, 2 metsoa, kapustarinta, teeriä soitimella, palokärki rummutti, mustarastaa lauloivat, pohjantikka, käpytikka, laulujoutsenia ja kurkia. Tässä parhaat palat. On mahtavaa kävellä varhaisessa aamussa kuunnella samalla luonnon tarjoamaa konserttia. Mieli lepää ja matka taittuu huomaamatta. 7.4.2015 kiertelin Erkkilän peltoaavaa. Vähäjärven viereisillä pelloilla näkyi hanhia. Nyt vain lähemmäs määrittelemään mitä hanhia pellolla on. Tuloksena 42 metsähanhea ja 3 merihanhea. Pitkään näytti siltä että parvessa olisi myös tundrahanhi, koska valkeaa erottui otsalta. Tarkempi tarkastelu osoitti hanhen metsähanheksi. Myös metsähanhella voi olla valkeaa nokan tyvessä.
On mielenkiintoisaa seurata läheltä lintujen touhuilua niiden ruokaillessa ja levähdellessä pellolla. On monenlaista ääntelyä ja liikehdintää. Varmaankin ne ymmärtävät toistensa ääntelyt ja liikkeet. Ekopinnoja keräillessä oppii enempi lintujen tavoista.
Tänään 10.4. aamuretkellä huomasin vesilintujen saapuneen. Vähäjärvellä oli yli 50 sinisorsaa ja 2 telkkää. Metsähanhia oli pellolla 57 ja laulujoutsenia 78. Kurkia muutti 14 samoin töyhtöhyyppiä muutti 27. Ekovuodarina sain lehtokurpan. Sepelkyyhkyjä on jo saapunut runsaasti. Petolintuja ei vain näy! Jospa nyt viikonloppuna nekin saapuvat ilman lämmetessä.
Ekoretkeily on todella mielekästä ja nautinnollista! Siinä fyysinen kunto kohenee ja näkee paljon enemmän. Nyt vain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti