torstai 2. huhtikuuta 2015

Kevät

Voidaan hyvällä syyllä sanoa kevään koittaneen, eletäänhän nyt jo huhtikuun alkua. Ensimmäisen lämpimän jakson aikana aikaiset kevätmuuttajat ehtivät saapua. Maaliskuun lopun runsaat lumisateet ja kylmät ilmat käännyttivät osan muuttajista takaisin. Maaliskuun alkupuolella saapuivat ensimmäiset laulujoutsenet. Heti näiden jälkeen töyhtöhyypät ja ensimmäiset kiurut ilmestyivät pelloille.
Laulujoutsenet löytävät ruokaa pälvipaikoilta ja jokien sulapaikoista. On ihailtavaa niiden kylmän kestävyyttä. Samoin kiurut tulevat toimeen pienilläkin pälvipaikoilla.
Ylivieskan "jätäri" kerää tämän alueen ensimmäiset harmaaloki. Lokit lentävät Kalajoelta päivisin ruokailemaan jäteasemalle. Harmaalokien joukossa on useasti merilokkeja taikka selkälokkeja.
Pulmusia kiertelee isoissa parvissa matkalla pesimäpaikoilleen. Parvessa saattaa olla satoja yksilöitä. On ilo seurata vikkelästi lentävää parvea niiden siirtyessä paikasta toiseen.
Ensimmäisiä petolintuja on saapunut lakeuksille. On nähty mm sinisuohaukka, tuulihaukka, hiirihaukka ja piekana. Suotuisten tuulten ja nosteiden vallitessa petojen muutto voimistuu. Samoin ensimmäiset kurjet ovat näyttäytyneet pelloilla.
Näin hiljalleen kevätmuutto etenee. Kunhan ilmat lämpenevät kunnolla niin lintuharrastajalle koittaa kiireiset ajat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti