keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Vuosi 2016 on alkanut

Vuosi 2016 on hyvällä aluillaan. Vuoden vaihtumisen myötä myös säätila muuttui. Alkutalven vesisateet ja loskakelit muuttuivat kireiksi pakkasiksi. Nyt vesistöt jäätyvät kunnolla samoin pellot ja metsät. Myös uusi lintuvuosi on alkanut. Omalla kohdalla on ollut hyviä lajeja. Heti 1.1. sain ilmoituksen lähistöllä olevasta kurjesta. Lintu oli ilmestynyt fasaanien ruokintapaikalle. Ilmoitus sai vipinää aikaiseksi.
Siellähän se kurki tepasteli hyvävoimaisen oloisena keskellä tietä. Onneksi liikenne oli hiljaista.
Melko pian kurki lennähti läheiselle pellolle, josta se nousi siivilleen lentäen kohti länttä. Harvemmin tammikuun alussa kurkia näkyy täällä. Läheisen joen pohjapadolle ilmestyi perinteisesti koskikara. Useana talvena kara talvehtii täällä.
Myös mustarastas on pakkasilla viihtynyt piharuokinnalla.
Kottaraisia oleskelee Nivalassa Kuikanrannalla erään maatalon pihapiirissä. Näistä linnuista en ole saanut hyvää kuvaa. Nåin kireillä pakkasilla koetellaan kottaraisten kykyä selviytyä talvesta. Mielenkiintoisin tapaus on Sievissä Vanhallakirkolla. Sain puhelinsoiton lentokyvyttömästä laulujoutsenesta Vääräjoen sulapaikassa. Ennen lähtöä Sieviin parilla puhelinsoitolla kyselin miten ko tapauksessa tulee toimia jos lintu on todella huonokuntoinen. Soitin mukaan eläinlääkäri Säilynojan. Hän on myös kova lintuharrastaja. Perille päästyämme totesimme linnun hyväkuntoiseksi. Lähistöllä asuva henkilö aloitti linnulle jyväruokinnan, jolla taataan linnulle riittävä ravinto.
Kun joki jäätyy niin että sen yli voi mennä yritämme Antero Aution kanssa sen kiinniottoa. Antero aikoi viedä linnun sulaveteen jossa laulujoutsen voisi selvitä talven yli. Linnulla on hyvin todennäköisesti sulkiminen epäonnistunut. Tästä johtuen sen sulat niin pyrstössä kuin siivissäkin ovat jääneet kehittymättä.
Toivotaan että lintu saadaan kiinni ja se selviää talven yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti