sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Kurkimuutto 2016

Syksyn kurkimuutto on jakautunut useammalle päivälle ja viikolle. Ensimmäinen isompi muuttoaalto oli 5.9. Suurin muuttomäärä saatiin Kalajanjärven pelloilta Reisjärveltä 3092 kurkea. Muutto alkoi vähän yllätyksenä vaikka edellinen yö oli kylmähkö ja tuuli lähes pohjoisesta. Normaalisti kurkimuutto on ajoittunut 20.9-25.9 väliselle ajalle. Onneksi lintuharrastajat olivat valppaina, näin saatiin muutto "talteen".
13.9. oli syksyn kurkimuuton päämuuttopäivä. Tätä muuttopäivää osattiin ennakoida sääennusteita tarkkailemalla. Suurin muuttomäärä saatiin Haapajärven Mustaperällä 8153 kurkea. Päivä oli pohjoistuulinen ja yö ja aamu kylmähköjä.
Seuraava muuttopäivä oli 16.9. Tämä muutto yllätti täysin. Muutto tapahtui klo 10-14 välisenä aikana. Vaikka edeltävä yö oli kylmä niin aamu oli tyven. Kuitenkin aamupäivällä tuuli yltyi puhaltelemaan pohjoisesta voimakkaasti. Tämä sai kurjet liikkeelle. Päivän suurin muuttomäärä tuli Nivalasta Erkkisjärven lintutornilta laskettiin 5437 kurkea.
Kurjet muuttivat todella korkealla. Oli mielenkiintoista seurata miten jotkut aurat hajosivat parviksi ja ottivat korkeutta lisää. Tämän jälkeen linnut muodostivat auran uudelleen ja matka kohti etelää jatkui. Yksi syy muuton aikaisuuteen oli varmaankin aikainen kevät. Pesinnät pääsivät alkamaan ajoissa ja näin poikaset kehittyivät normaalia aikaisemmin. Toinen erityispiirre oli petolintujen vähäisyys muuton yhteydessä. Aikaisemmin petolintuja on muuttanut kurkien kanssa runsaasti, nyt petomuutto oli lähes nolla.
Pääosin kurkimuutto on tältä syksyltä ohi. Kaikki kurjet eivät ole vielä muuttaneet, joitakin parvia nähdään vielä muutolla. Syksyn yksi kohokohdista on takanapäin. Nyt joutsen- ja hanhimuuttoa odottelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti