tiistai 16. elokuuta 2016

Erikoinen kesä

Kesä on ollut moni-ilmeinen. Kesän alku oli kaunis ja lämmin, sitten sateet ovat olleet hallitsevana säätyyppinä. Lintujen pesinnät onnistuivat vaihtelevasti. Monen lajin haudonnan aikaan sää muuttui koleaksi ja sateiseksi. Tämä vaikutti ruokatilanteeseen. Monet poikaset kuolivat nälkään ja kylmyyteen. Nyt useana keväänä ja alkukesänä säät ovat olleet epäsuotuisat pesinnöille.
Vesilinnuilla pesinnät onnistuivat kohtalaisesti. Ehkä erikoista on sinisorsien vähäinen määrä. Vanhojen kahlaajien muutto heinäkuussa meni niin sanotusti ohi, juuri siihen aikaan oli kesän ainut hellejakso. Kahlaajat muuttivat vauhdilla ohi. Ei ollut sateita jolloin linnut olisivat tiputtaneet alas.
Keskellä kesää on pelloilla tavattu hanhia, on ollut metsä-ja valkoposkihanhia. Valkkarit ovat tulleet näille korkeuksille enenevässä määrin. Nyt odotamme kuinka paljon valkoposkia näkyy syysmuuton aikana. Töyhtöhyypät ja kuovit ovat suurelta osin muuttaneet, joitakin yksilöitä voi nähdä pelloilla.
Harmaahaikaroita on ollut yllättävästi liikkeellä aikaisempaan verrattuna. Parhaillaan on nähty viiden linnun parvi Ojasaaressa.
Pihapiirissä on ollut vilskettä. On peippoa, pikkuvarpusta, vihervarpusta, harmaasieppoa jne. Vihervarpusia on yllättävän runsaasti.
Tässä muutamia ajatuksia mitä harmaana ja koleana elokuun iltana mieleen tuli. Syksymmällä ajattelin tehdä paremman katsauksen kesään. Tuolloin tiedetään paremmin mitä syysmuutolla nähtiin ja koettiin. Toivottavasti tulee vielä kesäisen lämmintä ja aurinkoista jolloin luonto herää kertaalleen eloon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti