torstai 25. toukokuuta 2017

Suojelualueen kevätlaskenta

Nivalan Sarjankylälle on 5 vuotta sitten perustettu yksityinen luonnonsuojelualue. Tämä alue on noin 30 hehtaaria. Biotoopilleen alue on moninainen, on vanhaa mäntykangasta, soistuvaa lehtipuualuetta ja koskematon luonnontilassa oleva suo. Luontoarvolleen alue joka vuosi muuttuu arvokkaammaksi. Viime keväänä aloitimme alueen lintulaskennat. 23.5. suoritimme tämän kevään ensimmäisen laskennan. Aloitimme aamulla klo 5.00
Edeltävä yö oli kylmä, joten varjopaikoissa oli vielä kuuraa maassa. Yllätyksen koimme suolla, suo oli vielä paikoin jäässä! Tunsi selvästi kuinka kävellessä jalka ei uponnut kovin syvälle.
Suo on hienoa aluetta, suon hajut, äänet ja kaikki ne käkkäräpuut luovat oman lumoavan tunteen! Tällä kertaa suo tarjosi ensinnäkin hienon näytelmän katsottavaksi ja toiseksi laskennalle uusia lajeja. Se näytelmä, suon keskellä oli jokin haaska jota harmaalokit hallitsivat. Paikalle ilmestyi 2 korppia jotka röyhkeästi valtasivat haaskan. Tästäpä lokit eivät pitäneet vaan aloittivat karkotus operaation. Syöksyivät kohti korppeja, nousivat taas korkealle josta uusi syksy alas. Korpit vain kyyristyivät välittämättä mitään lokeista. Toinen yllätys oli lintulajien lisääntyminen suolla, uutena lajeina pikkukuovi ja kalalokki. Teeret pitivät vielä soidinta ja kurjet kailottivat ahkerasti, oikeita suon ääniä.
Vasta kaatunut koivupökkelön kanto tarjosi hyvän pesäkolon paikan hömötiaiselle, joka rauhattomasti lenteli ympäriinsä vierastaen häiriköijiä.
Kuvasta ei oikein näy miten suuria palasia tiainen oli saanut irti pesäkoloa tehdessään. Jokainen kodin rakentaminen vaatii suuria ponnistuksia, niin myös linnuilla.
Yhtenä mielenkiinnon kohteena ovat vanhat ojat, joita alueelle on aikanaan kaivettu. Pikkuhiljaa ojat alkavat maatua. Tämän ansiosta ympärillä oleva lehtipuumetsä lahoaa ja maasto soistuu. Kaatuvat puut muodostavat moninaisen alustan eri kasveille ja pieneliöille.
Myös muita luonnon harvinaisuuksia esiintyy alueella. Yhtenä erittäin suuri " poikaoksa " männyn kyljessä.
Toinen mielenkiintoinen kohde on vanha haapa. Puussa on oikea kerrostalo, kaikkiaan 6 pesäkoloa päällekkäin. Nyt ainakin ylimmässä pesäkolossa pesi käpytikka. Varmaankin useammassa kolossa on pesintää, emme häirinneet luonnon rauhaa!
Aamuauringosta johtuen kuvista ei saa hyvin selkoa pesäkolojen sijainnista puussa. Aurinko paistoi pahasta kulmasta.
Suojelualue on monitahoinen ja vuosien saatossa sen arvo vain nousee. Lintujen lajimäärät nousevat ja muu eliöstö monipuolistuu. Mutta mitä lintulajeja havaittiin laskennassa. Uutena lajeina tulivat käpytikka, pikkukuovi, kalalokki, pyy ja pienikäpylintu. Tähän mennessä alueelta on havaittu 28 eri lintulajia. Nyt laskennasta puuttuivat hyönteissyöjät kokonaan. Kylmä kevät on viivästyttänyt niiden saapumista. On antoisaa seurata miten lajisto alueella kehittyy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti