sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Tornientaisto 2017

&.5.2017 kisailtiin perinteinen Tornientaisto. Tämä leikkimielinen tapahtuma on Birdlife järjestämä jokavuotinen kisa. Kautta Suomen lintutornista käsin pyritään havainnoimaan mahdollisimman monta lintulajia. Samalla saadaan tietoon miten kevätmuutto on edennyt ja mitä lintulajeja on jo saapunut.
Nivalassa perinteisesti Erkkisjärven lintutorni osallistui kisaan perinteisellä joukkueella, joka on ollut lähes sama koko tornin olemassaolon ajan. Varhainen aamu oli kaunis ja edeltävä yö suhteellisen lämmin. Odotukset olivat korkealla, vaikka järvi oli lähes kokonaan jäässä muutamia avovesialueita lukuun ottamatta. Läheiset pellot olivat lumettomat. Mutta auringon noustessa sääennusteen lupaama pohjoistuuli alkoi tuivertaa ja samalla ilma kylmeni huomattavasti. Olot muuttuivat lähes arktiseksi! Kyllä toppavaatteet ja villapaita olivat tarpeen.
Normaalisti järven rannat keräävät runsaasti kahlaajia, mutta nyt rantapelloilla ei ollut lietteitä, maa vielä jäässä. Olosuhteisiin nähden aamu alkoi hienosti, silkkiuikku ja mustakurkku-uikku uiskentelivat ylväänä nauttien aamuauringosta. Eiköhän myös suokukot ilmestyneet kuvioihin, samoin uivelot. Myös pikkulokit lentelivät järven yllä. Tässä vaiheessa kaikki näytti lupaavalta. Ajatuksiin hiipi pienoinen toive jopa tornin ennätyksestä.
Mutta...mutta säitten haltija oli päättänyt toisin. Pohja alkoi henkäillä kylmästi ja todella navakasti. Tuuli niin voimakkaasti, että tornin ylätasanteella ei voinut olla. Torni tärisi niin ettei kaukoputkalla saanut tarkkaa kuvaa linnuista.
Välitasanteella pystyi kutakuinkin seuraamaan lintuja. Äänien kuuluminen loppui kokonaan, samoin linnut eivät lennelleet lainkaan. Uusien lajien saanti loppui tähän. Ainoastaan alhaalla pystyi staijaamaan kunnolla. Parhaimpina lajeina voidaan pitää pikkulokkia ja mustakurkku-uikkua.
Päivän saldoksi tuli 52 lajia. Näissä olosuhteissa se on hyvä tulos. Nyt odottelemme jäiden sulamista ja vesilintujen pesintöjä, toivottavasti niitä tulee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti