sunnuntai 10. syyskuuta 2017
Loukkaantuneet linnut ja niiden hoito
Olen ollut nyt viisi vuotta mukana loukkaantuneiden lintujen hoitoringissä. Toimin Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan lintutieteelisten yhdistysten alueella. Kohdallani tämä työ alkoi tavallaan vahingossa. Syksyllä 2012 Kalajoen Kärkisenkylällä jäi loukkaantunut kurki talvehtimaan.
Ylivieskalaisen lintuharrastaja Seppo Pudaksen kanssa ruokimme lintua läpi talven. Teimme kurjelle ruokintapaikan jossa tarjolla oli ohran ja kauran jyviä sekä soraa. Seppo kulki hakerasti seuraamassa lintua antaen aina lisää viljaa ja soraa. Kun edellinen jyväsäkki loppui veimme tilalle uuden. Lintu selvisi talven yli ja keväällä katosi alueelta.
Minulla on käytössä rakennus johon voin ottaa sisälle loukkaantuneita lintuja. Ensimmäinen sisällä ollut lintu oli tuulihaukka. Tämä oli lentänyt sähkölankoihin ja loukannut siipeä ja silmää. Tämä lintu oli hoidossa n kaksi kuukautta.
Tähän lintuun kiintyi tosissaan! Teimme yhdessä lentoharjoituksia aivan linnun kyllästymiseen asti.
Lintu luotti hoitajaansa täysin. Sen ruokailua sai seurata aivan vierestä linnun välittämättä mitään.
Talvi painoi päälle ja tuulihaukka ei voinut lentää pitkästi joten se täytyi lopettaa. Oli todella surullista.
Tämän viirupöllön löytyminen tapahtui liian myöhään. Löydettäessä oli todella huonossa kunnossa ja menehtyi lähes heti.
Tähän työhön liittyy paljon erilaisia tapahtumia. On tosi surullisia kohtaloita kuten esim. tämä suopöllö. Lensi matalalla tien yli, saman aikaisesti tuli auto joka törmäsi lintuun huonoin seurauksi. Kun menin paikalle lintu eli hetken.
Sain soiton ikkunaan lentäneestä linnusta. Paikalla totesin tilanteen, käki oli lentänyt ikkunaan ja loukkaantunut pahoin. Tämä lintu eli pari päivää. Todella pahoin loukkaantunut.
Kanahaukka oli saanut osumaa sähköjohdoista. Siipeä tarvitsi parannella muutama päivä ja lintu taas lentokuntoinen.
Metsässä vapaus tuntui aluksi oudolta, vähän ihmetystä mielessä ja sitten iloinen yllätys vapaudesta.
Toinen kanahaukka viipyi vähän pitempään. Löytyi nälkiintyneenä ja oli laihassa kunnossa. Kunnon ruualla toipui takaisin maastoon.
Eräänä talvena pakkasten kiristyessä ja vesistöjen jäätyessä sain soiton erittäin huonokuntoisesta laulujoutsenesta.
Kun kyseessä oli kansallislintumme soitin paikalle myös valvonta eläinlääkärin. Totesimme linnun todella sairaaksi. Eräs kalastaja pyydysti linnun verkolla ja todettiin linnulla olevan jokin loissairaus. Lintu lopetettiin.
Varsinainen erikoisuus oli tämä mustakurkku-uikku. Ilmoitettiin että eräällä pienellä lammella oli huonokuntoinen lintu. Niinhän oli, mutta mitenkäs saada kiinni kun lintu osasi uida ja vielä vikkeläänkin. Vene paikalle ja pyydystys alkoi! Viimein sain kopattu linnun käsiin. Meillä on pihassa pieni lampi johon toin linnun.
Lammessa oli ravintoa runsaasti. Muutaman päivän kuluttua mustakurkku-uikku voimistui ja lensi pois. Lintu oli nälkiintynyt ja höyhenpeitteessä oli pientä jälkeä. Ehkä törmännyt johonkin.
Vielä erikoisempi hoidokki oli tämä lintu.
Muuttohaukka löytyi nälkiintyneenä aurapellolta. Aluksi kaikki meni hienosti, lintu söi hyvin ja oli pirteä.
Muuttohaukan kohtaloksi tuli menehtyminen. Hyvin todennäköisesti pitkä ravinnottomuus oli kuivattanut suoliston. Vatsa ei toiminut ja aiheutti linnun menehtymisen.
Uusin asukas on huuhkaja. Sähkökaapeli oli sijainnut linnun lentoreitillä ja törmäys väistämätön. Hain huuhkajan hoitoon, sisua linnulla oli vielä jäljellä mutta mukaan täytyi lähteä!
Onneksi ei mitään vakavampaa, vain lihas venähtänyt. Lintu on toipunut hyvin ja odottelee maastoon vientiä!
On se vain komea lintu. Mitä enempi sen kanssa on sitä varmemmin se luottaa hoitajaansa. Olisihan se mahtava lemmikki!
Lähipäivinä lähdemme yhdessä autoajelulle kohden huuhkajan kotimaisemia. Lintu kuuluu reviirilleen ja luontoon. Tämä harrastus on mielenkiintoista ja opettavaista. Oppii tuntemaan eri lajien käyttäytymistä ja näkee miten lintu oppii luottamaan hoitajaansa!
Laitan tähän loppuun yhteystiedot. Jos löydätte loukkaantuneen linnun niin ilmoitelkaa, mahdollisuuksien mukaan haen sen hoitoon. Reijo Jussilainen jussire@netti.fi tai 044 3992150
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti