sunnuntai 20. elokuuta 2017

Erikoinen alkuvuosi ja kesä

Ihmisen muisti on lyhyt! Useasti näin loppukesällä muistellaan millainen oli talvi, kevät ja alkukesä. Vielä kun muistaa jotain menneestä alkuvuodesta niin ajattelin kirjoittaa mitä silloin tapahtui. Talvi oli erikoinen, oli lämmintä ja lumetonta sitten pakkasia ja lumisadetta. Myös vesisadetta saatiin kohtalaisesti. Kun aika oli kevään tuloon niin ilmat jatkuivat kylminä ja lumisateisina.
Pöllöjen soidinaika oli hyvä. Pöllöt olivat ahkerasti äänessä. Tästä innostuneena ajateltiin että tulossa olisi hyvä pesintä pöllöillä. Toisin kävi, tuloksena todella huono pesintä. Tilanteeseen on monia syitä. Myyrä ja hiirikanta romahti kevään kynnyksellä, satoi vettä jonka jälkeen ilma kylmeni. Osa myyristä ja hiiristä menehtyi koloihinsa. Myös hanki kovettui pakkasten takia. Pöllöiltä katosi ruoka totaalisesti. Muutenkin kevättalvi oli erikoinen. Lähes kaikki pesäpöntöt ja lavat turhaan odottivat asukkaita.
Metsäkanalinnuilla, varsinkin teerillä, soidin oli kohtalainen. Erikoista soidinpaikoissa oli, kun järven jääkin kelpasi soidinpaikaksi. Pesinnät onnistuivat kohtalaisesti, vaikkakin alueellisia eroja on jonkin verran. Myös laulujoutsenet saapuivat normaaliin aikaan. Vähän kävi sääliksi lintuja vesistöjen ollessa jäässä ja paksut hanget peittivät pellot.
Kevättalven ilonaiheita saatiin kokea peltopyiden taholta. Välillä ajatuksiin oli hiipinyt niiden totaalisesta katoamisesta. Tällä hetkellä näyttää tilanne oikein hyvältä. Pesinnät ovat onnistuneet ja poikaset ovat elinvoimaisia. Nyt tuleva syksy ja talvi näyttävät alkaako kanta elpyä!
Vesilinnuista telkät saapuivat ensimmäisinä. Myös muita vesilintuja saapui vähitellen. Vesistöt olivat vielä jään peitossa. Tästä johtuen osa palasi takaisin. Ajattelin jo silloin arktisen kevään vaikuttavan niiden pesintään.
Teimme muutamia telkän pönttöjä helpottaaksemme niiden pesintää. Samoin sinisorsille tehtiin muutamia tekopesiä. Varsinkin täällä naakat tahtovat vallata telkän pöntöt. Naakat ovat lisääntyneet hurjaa vauhtia.
Kuoveilla oli sama ilmiö kuin vesilinnuilla, ne palasivat takaisin peltojen ollessa vielä lumen peitossa.
Kurjet ja laulujoutsenet viipyivät pitkään levähdysalueilla. Sulassa sovussa ne käyskentelivät peltoaukeilla etsien ruokaa ja välillä suojaisempaa paikkaa! Perinteinen muutontarkkailupäivä oli lähinnä vitsi, niin hiljaista muutto oli. Muuttoa ei tapahtunut juuri lainkaan! Muutama laulujoutsen oli selvästi muutolla.
Tämän jälkeen säässä tapahtui suuret muutokset, sää muuttui talviseksi. Satoi lunta todella paljon, tuuli yltyi lähes myrskylukemiin ja lämpötila laski pakkaselle. Nyt tuntui todella arktiselle!
Oli ankeaa kierrellä peltoaavoilla ja katsella kylmässä värjötteleviä lintuja. Metsät olivat lumisia ja lumi peitti pellot! Oli kevät! Tässä vaiheessa alkoi tuntua toivottomalta lintujen suhteen.
Kaikesta huolimatta vesilinnut jatkoivat soidinmenojaan. Oli mielenkiintoisaa seurata telkkien kuhertelua. Siinä oli jos minkälaista rituaalia. Laulujoutsenet lentelivät vähän hermostuneesti ympäriinsä katsellen sopivaa pesimäpaikkaa.
Pihapiirissä oli elämää, peipot, punatulkut ja muut pihapiirin linnut suunnittelivat pesintää tutustuen pesäpönttöihin ja niiden kuntoon.
Erikoista oli järripeippojen viipyminen pitkään näillä korkeuksilla. Niillä ei ollut kiirettä pesimäalueille.
Myös kalatiirat ilmestyivät järvelle. Kyllä nekin ihmettelivät kylmää kevättä ja järven jääpeitettä.
Varma kevään merkki on suokukkojen saapuminen. Niin tapahtui tälläkin kertaa. Isoina parvina ne kiertelivät peltoaukeita lähtien viimein pesimäalueille.
Västäräkkejä oli keväällä paljon. Edes jokin laji oli runsaslukuisena.
Niin ihanat lokit ja valkoposkihanhet saapuivat ilahduttamaan. Valkkarit eivät pesi täällä vaan pitävät näitä alueita levähdyspaikkoina.
Näille pelloille tyypillinen suopöllö etsi myös pesimäpaikkaa. Havaintona oli suopöllöjen väheneminen aikaisempaan verrattuna.
Tässä muutamia muistelmia tältä keväältä ja talvelta. Niin pesimäkausi keväällä alkoi. Käydään seuraavalla kerralla läpi sen onnistumisia tai epäonnistumisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti