sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Syksyn satoa

Syksy on jo pitkälle kulumassa ja viimeiset muuttolinnut suuntaavat kohti etelää ja talvehtimisalueita. Osaltaan lintujen syysmuutto ajoittui pitkälle ajalle ja komeita muuttolukuja ei saatu. Varmaankin erikoisella kesällä oli vaikutusta lintujen liikehdintään. Kottaraisia kerääntyi runsaslukuisesti valmistelemaan muuttoa.
Paikoin tavattiin lähes tuhannen linnun parvia! Kerääntymisalueet olivat uusia. Perinteisillä alueilla ei tavattu kottaraisia juuri lainkaan.
Erikoisinta oli rastaitten siirtyminen metsäalueilla vaikka pihlajanmarjoja on paljon. Suuria pääskyjen kerääntymiä ei tavattu, ainoastaan parinsadan linnun parvi. Peippoja ja järripeippoja lentelee kohtalaisen suurissa parvissa. Kirviset muuttivat vaivihkaa ja samoin kahlaajat. Vesilinnuilla muutto on jakautunut pitemmälle ajalle. Pohjoisessa on vielä vesilintuja runsaasti. Ainoastaan haapanoita on muuttanut suuremmissa parvissa. Joutsenethan vielä oleilee kaikessa rauhassa odottaen talven tuloa.
Sää on ollut nyt syksyllä poikkeuksellisen sateinen ja tuulinen, myös sakeat sumupilvet ovat saattaneet seisoa koko päivän paikallaan. Ilma on ollut todella kostea. Sumuinen ilma on häirinnyt lintujen seurantaa voimakkaasti.
Yllä muutamia kuvia maaseudun rauhallisesta iltatunnelmasta. Tämän kaltaisia iltoja on ollut vähän. On saanut seurata illan hämärtymistä ja auringon painumista horisontin taa. Pian etäsellä taivaanrannalla kuun on kohonnut esille luoden hienon tunnelman.
Kurkimuutto ajoittui pitkälle ajalle. Nyt ei tullut yhtä päämuuttopäivää vaan muuttoa oli pitkällä ajalla.
Välillä muutto keskeytyi voimakkaan sateen takia, tällöin pelloille kerääntyi satamäärin kurkia odottamaan sateen loppumista.
Hanhilajeilla oli samankaltainen muutto kuin kurjilla. Muuttoa oli pitkällä ajalla. Valkoposkihanhet muuttavat parhaillaan. Niiden muutto on vähän myöhäisempää kuin muilla hanhilajeilla. Tosiaan syksy on ollut sumuinen ja sateinen. Nämä asiat ovat osaltaan vaikuttaneet lintujen muuttoon.
Läheiselle suojelualueelle perustimme talviruokintapaikan.
Tarkoituksena olisi saada tikkoja käymään ruokinnalla. Myös tiaisia liikkuu lähistöllä paljon.
Pöllönpöntöt tuli tarkistettua. Pöntöissä ilmeni korjaus tarvetta paljonkin.
Nyt jos ruokinnalla alkaa käydä lajikirjoa runsaasti niin täytyy ruokintaan lisätä auringonkukansiemenet.
Tästä yksityisestä luonnonsuojelualueesta on kehittymässä hyvä lintukohde!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti