lauantai 28. lokakuuta 2017

Joutsenbongaus 2017

Tänään 28.10.2017 suoritin joutsenlaskennan Nivalassa. Nyt viikonloppuna 28.10-29.10.2017 suoritetaan Birdlifen perinteinen joutsenbongaus. Tällä tapahtumalla kartoitetaan joutsenten määrää syysmuuton levähdysalueilla. Joutsenet ovat nyt kerääntyneet tankkaamaan muuttoa varten. Joutsenbongauksella selvitetään samalla levähdysalueet ja niillä olevat vaaratekijät.
Tällä kertaa sää ei suosinut laskentaa, satoi vettä ja räntää. Tuuli oli kohtalainen ja puuskittainen. Joutsenia oli kohtalaisesti. Silmiinpistävää oli tämän kesän poikasten vähäisyys! Keväthän oli erittäin kolea, jopa talvinen. Pesintöjen aloitus venyi pitkälle kevääseen. Monet joutsenet joko jättivät pesinnän väliin taikka pesintä epäonnistui.
Aikaisempaan verrattuna levähdysalueet olivat nyt erikohdissa. Monet aikaisemmat levähdysalueet olivat tyhjiä. Kaikkiaan joutsenia löytyi vajaa 800. Nivala on laaja alue, joten varmaankin kaikkia levähdysalueita en löytänyt. Ehkä koko Nivalan joutsenmäärä on jossain 1000 paikkeilla. Täällä on nyt joutsenten hyvä ruokailla sillä viimeisimmät puinnit suoritettiin tällä viikolla. Ruokaan on riittävästi. Jos pakkasten tulo viivästyy niin joutsenet viipyvät täällä pitkään.
On mielenkiintoista seurata näin laskennan avulla joutsenten määrä ja niiden liikkeitä. Tämä tuo vaihtelua normaaliin lintuharrastukseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti