sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Vihdoinkin kevättä

Viimein päivät ovat lämpenemässä! Lunta on vielä paljon, joitakin pälvipaikkoja näkyy auratuilla pelloilla. Järvet ja joet ovat vielä jäässä, vain virtapaikoissa on sulaa. Nämä sulapaikat keräävät ensimmäiset vesilinnut, telkät, sinisorsat ja isokoskelot.
Tilhiparvia kiertelee pihlajissa etsien syksyllä jääneitä pihlajanmarjoja. Tilhet ovat viihtyneet täällä läpi talven.
Pöllökausi alkaa olla lopuillaan. Vielä voi kuulla pöllöjen huhuilua, mutta pesinnät alkavat olla niillä ajankohtaisia. Helmipöllö pesii jo.
On hyvin todennäköistä että tänä vuonna pöllöjen pesinnät ovat kohtalaisia. Myyrä-ja hiirikannat ovat nousussa ja mikä tietää pöllöjen ravintotilanteen paranemista.
Ensimmäiset vesilinnut ovat saapuneet. Samoin laulujoutsenet ovat ilmestyneet lumisille pelloille. Kyllä ruoka niillä on hukassa. Ruuan osalta vesilintujen tilanne on kohtalainen, sulat paikat joissa tarjoavat ravintoa.
Töyhtöhyyppiä on pelloilla sankoin joukoin. Ne tulivat tänne isoina parvina. Tienvarret tarjoavat niille ravintoa samoin kalkitut pellot joista lumi sulaa joutuin!
Kurjet tepastelevat maastossa etsien suuhun pantavaa. Sananlasku "Ennen suo sulaa kun kurki kuolee" pitää paikkansa, niin vähällä ruualla kurjet tulevat näin keväällä toimeen.
Tähän kun lisätään sepelkyyhkyt, tuulihaukat, ampuhaukat jne. niin kevään saapujat alkavat olla kasassa. Odotellaan öiden lämpenemistä niin muutto alkaa kiihtyä ja saadaan päivittäin uusia lajeja saapuviksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti