lauantai 23. kesäkuuta 2018

Lämmin kesä

Viimeisestä blogikirjoituksesta on kulunut jonkin verran aikaa, joten tässä kirjoituksessa tulee kevään aikaisia tapahtumia. Kirjoitan tätä blogia myös näin tallentaen itselleni eri vuosien tapahtumia ja samalla saa seurata kevään tuloa ja kevätmuuton edistymistä eriaikoina. Tämä on tavallaan päiväkirja jota on mukava joskus selailla. Toukokuun alkupuolella lumien sulamisen jälkeen ilma muuttui kesäiseksi. Lämpötila pomppasi kerralla helteiseksi. Vettä ei satanut koko toukokuussa. Tuulet tuiversivat voimakkaina. Yöt sitä vastoin olivat kylmiä. Näin ollen vuorokauden lämpötilaero oli suuri. Paljon lumen takia odoteltiin suuria tulvia. Tulvahuippu jäi lyhyeksi ja jopa vaatimattomaksi.
Myös auringonlaskut olivat tulva-alueilla komeita.
Muuttolinnut saapuivat normaaliin aikaan. Eniten silmiin pistävää oli sinisorsien vähäisyys. Tällä alueella aikaisemmin niitä on ollut todella paljon.
En lähde tähän erittelemään miten muuttolinnut lajeittain tulivat, vain mieleenpainuvimmat muutokset otan esille. Suokukkoja saapui runsaasti. Perinteisesti ne liikkuivat samoilla alueilla kuin aikaisemminkin. Parhaat alueet ovat Erkkisjärven rantapellot.
Laulujoutsenia saapui normaalisti. Erikoista on ollut pesimättömien joutsenten määrä. Niitä on näkynyt pelloilla koko kevään ajan.
Auringon laskiessa joutsenista on saanut värikkäitä kuvia.
Valkoposkihanhia nähtiin kevätmuuton aikoihin muutamia yksilöitä. Suurempia määriä keväisin ei tätä kautta muuta. Voimakkaat tuulet saattavat kuljettaa niitä tälle alueelle.
Haukoista on ilolla saanut seurata tuulihaukkojen runsastumista. Välillä on ollut huolestuttavaa niiden vähäisyys. Pesäpaikkoja niille on kyllä runsaasti. Latojen päädyissä on runsaasti pesäpönttöjä. Nyt niissä pöntöissä on pesintöjä runsaasti. Muutoin haukkojen kevätmuutto oli normaalia.
Pikkulinnuista huolestuttavaa on kirjosieppojen vähäisyys. Aikeisemmin niin runsaslukuinen laji on nykyisin murto-osa aikaisemmasta. Huolestuttavin piirre on peltosirkkujen vähäisyys. Ennen niin runsaslukuinen laji on nyt lähes kokonaan poistunut peltojen linnustosta. Toivottavaa näiden lajien kohdalla olisi kantojen elpyminen ja vahvistuminen entiselleen. Seuraavassa blogissa otan esille muutamia pesintöjä ja niiden onnistumisia. Nautitaan kesästä ja siitä niin ihanasta Suomen suvesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti