sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

Lintujen pesinnät etenevät

Tänä keväänä lintujen pesinnät ovat olleet aikaisessa. Lämmin ja aikainen kevät houkutteli lintuja aikaiseen pesintään. Pesinnät ovat onnistuneet hyvin ja poikastuotto on ollut hyvä. Pitkästä aikaa myös pöllöillä on pesinnät onnistuneet. Vesilinnuilla on suuria poikuuksia. Samoin pihapiirin linnuilla pesinnät ovat onnistuneet. On todennäköistä että useimmilla pihapiirin linnuilla tulee olemaan kaksi pesintää.
Pihapiirin äänekkäin pesijä on räkättirastas. Aina ei niin toivottu ja tykätty vieras. Seurasin erään pesinnän kehittymistä. Emo aloitti haudonnan varhain joten poikaset kuoriutuivat paljon ennen juhannusta.
Kuoriuduttuaan poikaset olivat heti suu auki vailla ruokaa. Kyllä linnuilla on suuri urakka ruokkia poikasia.
Erkkisjärven lokeilla pesintöjä oli runsaasti. Tämä äänekäs laji näyttää valtaavan järven kokonaan. Varsinkin naurulokit lisääntyvät vauhdilla.
Sinisorsilla poikaset uiskentelevat emon valvovan silmän alla. Kyllä emot seuraavat tarkoin poikasten liikkeitä ja ohjailevat niiden uiskentelua.
Telkät ovat onnistuneet pesinnöissään hyvin. Poikasia on paljon. On ilo seurata miten kurinalaista telkkien uiskentelu on. Mihin emo kääntyy sinne poikaset heti perässä.
Telkän poikaset ovat kyllä suloisia. Sain kokea erikoisen ja mielenkiintoisen tapahtuman. Satuin sopivasti paikalle kun telkän poikaset tulivat pöntöstä ulos. Veteen oli matkaa jokin metri. Heti nämä pienet untuvikot tiesivät missä vesi on. Eräs poikasista ei oikein päässyt ruohikon läpi, joten siirsin sen sinne! Kyllä oli suloinen pallero! Tässä muutama kuva näistä poikasista.
Töyhtöhyypillä ja kuoveilla poikaset juoksentelee peltoteillä. Näitä kulkijoita saa varoa sillä ne puikkelehtivat tiellä puolelta toiselle.
Metsässä pesinnät etevät myös vauhdilla. Tikoilla on jo poikaset. Kyllä tikkaemot ovat ovelia. Seurasin erästä pesintää. Lähestyttäessä pesää emot alkoivat houkutella aivan toiselle suunnalle. Päästivät viereen ja sitten pyrähtivät eteen päin.
Teerillä haudontavaihe on myös loppumassa. Teeriä näyttäytyy pitkin metsäautoteiden varsia.
Ja sitten sokerina pohjalla. Pöllöjen pesinnät! Olen seurat tänä keväänä erikoisesti pöllöjen pesintöjä. Soidin aikana pöllöt olivat ahkerasti äänessä mikä enteili hyvää pesimävuotta. Ja näin osaltaan kävi. Alueelliset vaihtelut ovat silti suuria. Seurasin viirupöllön, helmipöllön ja suopöllön pesintöjen etenemistä. Tulos näyttää muodostuvan hyväksi jopa loistavaksi.
Helmipöllö aloitteli pesintää jo huhtikuun alussa. Haudonta onnistui ja kolme poikasta selvisi maailmalle. Helmipöllön onnistuneita pesintöjä tällä alueella on useita. Nyt poikasten kehittyminen on kiinni ruokatilanteesta. Toivottavasti on myyriä ja hiiriä!
Mielenkiintoisin seurattava on ollut viirupöllö. Tämä pönttöpesintä onnistui kohtalaisesti. Poikaset pääsivät maastoon ja niitä oli kolme. Kaksi poikasta katosi ensimmäisen vuorokauden aikana. Todennäköisesti jokin peto ehkä kettu sai helpon aamupalan.
Yllä oleva poikanen selviytyi hyvin avaraan maailmaan. Viirupöllöllä on muitakin onnistuneita pesintöjä joista poikaset ovat selviytyneet!
Suopöllöllä on ollut myös hyvä vuosi. Poikasia pesää kohden on tullut keskimäärin 5. Osa poikasista on jo maastossa ja osa lähdössä pesästä pois.
Tässä kirjoituksessa kävin läpi niitä pesintöjä joita olen seurannut ja tiedän mitenkä ne ovat onnistuneet. Muutamia pesintöjä on vielä seurannassa joista tekstiä myöhemmin. Seuraillaan lintuja ja luonto niin mieli pysyy virkeänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti