sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Talviruokinta

Pian koittaa se aika, jolloin on syytä aloittaa lintujen talviruokinta. Monet tänne talveksi jäävät linnut eivät selviä kunnolla talven yli ilman ihmisen apua. On mielenkiintoisaa seurata lintuja niiden käydessä ruokintapaikalla. Siinä on monenlaista kuhinaa ja hyörinää.
On myös tärkeää huolehtia ruokintapaikan siisteydestä. Monet taudit saattavat levitä ruokintapaikan välityksellä. Säännöllinen puhdistus kannattaa tehdä, ja maahan pudonneet kuoret ja jyvät on syytä korjata pois. Lintujen nokkiessa putoaa väkisinkin ruokaa maahan. Täytyy ihmetellä miten pian linnut löytävät rukintapaikat. Ei mene pitkääaikaa siitä kun aloittaa ruokinnan, niin ensimmäiset linnut saapuvat sinne.
Ruokintapaikan löytävät myös sinne kuulumattomat eläimet ja linnut. Yleensä kissat hoksaavat helpon saaliin pian, samoin ei toivotut linnut. Varsinkin talvella varpushaukka-ja pöllö vaanivat ahkerasti pikkulintuja. Mutta tämä kuuluu luonnon kiertokulkuun. Närhet ja harakat saavat myös paljon häiriötä aikaiseksi.
Laittaessa talipallot suojaverkkoon niin tällöin närhet ja harakat eivät saa niitä niin helposti
On ilo seurata miten tarkoin linnut syövät talipötköt. Ei nokita mitensattuu, vaan järjestelmällisesti kaikki.
Ja mitä linnuille sitten ruuaksi? On monenlaisia seoksia tarjolla, mutta niillä on myös hintaa. Ruokkia voi myös edullisesti. Itse käytän auringonkukansiemeniä, talipalloja-ja pötköjä ja kauranjyviä. Joskus ostan pähkinöitä, mutta harvoin niiden kalliuden takia. Jos käyttää siemenseoksia niin silloin kyllä lajikirjo on huomattavasti monipuolisempi, mutta kun ne maksavat, niin jää käyttämättä. Omalla ruokintapaikalla riittää kuhinaa perusruuallakin. Ei muuta kuin mukavia hetkiä lintujen talviruokkijoille! Se on antoisaa puuhastelua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti