sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Lintuharrastajan loppuvuosi 2013

Nyt on aika katsastaa loppuvuoden lintutapahtumat ja mielenkiintoisimmat havainnot ja muistella vaiherikkaita retkiä. Niin kesä vaihtui vääjäämättä syksyksi. Pesinnät onnistuivat kohtalaisesti. Pihapiirissä pöntöissä oli vilskettä.
Pelloilla niin töyhtöhyypän kuin kuovinkin poikasia juoksenteli vilkkaasti.
Räystäspääskyjä, törmäpääskyjä ja taivaanvuohia oli runsaasti, sitä vastoin haarapääskyjä mielestäni vähemmän aikaisempaan verrattuna. Vesilintujen kohdalla tilanne oli normaali samoin joutsenten kohdalla. Petolintuja oli niukalti, tähän osaltaan vaikutti edelleen huono myyrä ja hiirikanta.
Pähkinähakkeja vaelteli täällä muutamia. Ei mitenkään runsas vaellus.
Sitä vastoin hiiripöllöillä vaellus oli runsasta. Muutamia yksilöitä saattoi jäädä talvehtimaan tänne.
Mutta eittämättä syksyn kohokohta oli kurkimuutto. Se on sykähdyttävä ja mieleenpainuva kokemus ja näytelmä! Kokoajan menee suuria kurkiauroja kohden etelää äännellen voimakkaasti. Tänä syksynä päämuutto ajoittui yhdelle päivälle, jolloin Hiturasta laskettiin reilut 8400 muuttavaa kurkea! Huikea luku! Petolintumuutto oli hiljaista, ei suuria määriä. vain muutamia muuttavia yksilöitä.
Loppuvuoden erikoisimmat havainnot olivat harmaapäätikka ja pikku-uikku. Harmaapäätikka oli eksynyt erääseen autotalliin ja pikku-uikku oleskeli muutaman päivän Haapajärvellä.
Pikku-uikku oli niin kaukana, että kuvaa siitä ei saanut. Laitan tähän kuvan alueesta missä lintu näkyy pienenä pisteenä.
Ruokintapaikalla käyvät normaalit talvilajit. Hyörinä on vilkasta talipötkön ympärillä. Närhet kyllä löytävät ruokinnan helposti ja niitä vierailee runsaasti pitäen isoa rähinää yllä.
Uusi tuttavuus ruokinnalla on fasaani. Lähes päivittäin se käy tankkaamassa itseään.
Kaikista mielenkiintoisinta on ollut seurata ilmojen muuttuminen. Välistä tuntuu, että talvi on jäämässä väliin, niin erikoinen oli joulumaisema. Oli lumettomat pellot ja lähes kevättulvat.
Lopuksi haluan toivottaa kaikille Hyvää ja Linturikasta Uutta Vuotta 2014!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti