maanantai 27. tammikuuta 2014

Pihabongaus

Pakkasten lauhduttua ovat linnutkin olleet aktiivisia, ja ruokintapaikalla riittää hyörinää. Nyt taas tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin perinteinen pihabongaus. Tunnin aikana lasketaan ruokinnalla käyneet linnut lajeittain. On välillä antoisaa pysähtyä seuraamaan pihapiirissä oleilevia lintuja. Yllätyksekseen saa huomata miten monitahoinen lajikirjo liikkuu ruokintapaikalla. Meillä suurin muutos oli harakoiden määrän kasvu edellisvuosiin verrattuna. Nyt yhtäaikaa saattoi kolmekin harakkaa olla ruokinnalla.
Närhet näyttävät viihtyvän ruokintapaikalla. Niiden määrä on pysynyt vuosittain vakiona. Närhistä ei ole juurikaan haittaa, sillä muut linnut ovat tottuneet niiden torailuun.
Todellinen haitta tulee, kun varpuspöllö on taas aloittanut vierailut pihapiirissä. Välittömästi, kun varpuspöllö saapuu lähelle ruokintapaikkaa, se tyhjenee muista linnuista välittömästi.
Siinä moni tiainen pääsee hengestään, kun pöllö napsii niitä itsensä ravinnoksi. Toisaalta tämä on normaalia luonnonkiertokulkua. Joskus se vain ei tunnu mukavalta, kun pöllön saalistus on jokavuotista.
Tämän vuotisen pihabongauksen uutena lajina oli fasaani. Lintu on käynyt ruokinnalla koko talven. Fasaani tuo uutta ulottuvuutta ruokintapaikalle, onhan se täällä harvinainen ja vähälukuinen laji pihapiirissä.
Käpytikka sitä vastoin on jokavuotinen vieras pihapiirissä. Läheisissä haapapuissa sen rummutus on niin kotoista samoin kuin vierailut ruokintapaikalla talipötkön kimpussa. Runsaslukuisin laji pihabongauksessa oli talitiainen. Niiden määrä vuosittain on lähes vakio. Pientä laskua tai nousua saattaa esiintyä vuosittain. Pihapiirinlintuja voi pysähtyä seuraamaan muulloinkin. Tällöin saa tietoa mitä omassa pihapiirissä oikein liikkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti