sunnuntai 31. elokuuta 2014

Eloralli

Lauantaina 30.08.2014 järjestettiin Lintukerho Laruksen jo perinteiseksi muodostunut eloralli Haapajärvellä. Aikaisemmin ralli on järjestetty Nivalassa. Nyt rallia on tarkoitus kierrättää eri kunnissa tällä alueella. Ensi vuoden eloralli on Ylivieskassa. Näin eri kuntien alueet ja linnusto tulevat tutuiksi. Mielenkiintoista on rallata oudoissa maastoissa, tämä tuo oman hohtonsa tapahtumaan. Nyt ralli aloitettiin klo 06.00. Joukkueita oli kaikkiaan 4 ja jokainen aloitti rallin oman suunnitelmansa puitteissa mistä kohden Haapajärveä halusi. Meidän joukkue, Juhani, Hannu ja alekirjoittanut, aloitimme rallin Karsikkaalta aivan Haapajärven rajalta. Reittivalinta osui meiltä aivan nappiin. Tässä auttoi Juhanin maastotuntemus, sillä hän oli työnsä takia liikkunut alueella paljon. En lähde tässä kertaamaan mistä tai mitä lajeja eri kohdista saimme, olisi liian tylsää lukea yksitoikkoista listaa. Aamusta mielenkiintoista oli, kurkien suuri määrä. Tulivat ehkä yöpymissoilta päiväksi pelloille. Hämärissä oli kokemus kuunnella kurkien ääntelyä niiden lentäessä ylitsemme. Mutta aurinkokin nousi, jolloin muu linnusto aloitti ääntelynsä pyrähdellen paikasta toiseen.
Lintuharrastajat ovat kekseliästä porukkaa. Lintutornina voi käyttää vaikka isoa sepelikasaa. Tästä oivana esimerkkinä Juhani, kiipesi kasalle nähdäkseen paremmin ympäristöön.
Suot eivät nyt tarjonneet juuri mitään, ehkä ajankohta suolinnustolle oli myöhäinen. Isoja soita on otettu turvetuotantoon, näistä yksi on Lamminneva. Tällä suolla oli muutamia teeriä pitämässä syyssoidinta.
Linturalli voi tuoda mukanaan myös mielenkiintoisia yllätyksiä. Tämän saimme kokea, kun Settijärveltä tulimme autolle. Takarengas oli tyhjä! Onneksi vararengas oli mukana ja vielä ilmaa täynnä. Renkaan vaihto tapahtui vähintäänkin yhtä nopeasti kuin formulavarikolla.
Niin tässäkin rallissa kuin muissakin ralleissa aika loppuu kesken. Yllätyksekseen sai huomata kellon viisareiden olevan kahden paikkeilla, eli rallin lopetusajan kohdalla. Viimeisenä paikkana kävimme Haapajärven uudella lintutornilla. Voi sanoa tornin sijaitsevan vähän ovelassa paikassa. Tornille joutuu kävelemään jonkin matkaa. Jos mukana on kaukoputki ja jotain muuta "rekvisiittaa" niin hyvästä lenkistä tornilla käynti menettelee.
Rallin purkupaikkana toimi Siiponkosken kylä- ja jokikeskus. Aluksi joimme makoisat kahvit pullan kera. Maistuivat pitkän päivän päätteeksi tosi hyviltä.
Jukka veti purkutilaisuuden kovalla ammattitaidolla. Ja tuloksia: Rallissa nähtiin 97 lajia, joka tähän vuodenaikaan nähden on kova luku tällä alueella. Joukkueita rallissa oli neljä Kumisaapasmiehet, Kielonkukat, Saappaattomat ja Järripeipot. Voittajajoukkue Järripeipot 74 lajia, toinen Kielonkukat 71 lajia, kolmas Saapasmiehet 64 lajia ja neljäs Saappaattomat 62 lajia. Yllättävää oli kahlaajien runsaus, samoin yllättävää oli hyönteissyöjien vähäisyys. Kovimpia lajeja olivat ehkä merihanhi, taivaanvuohi, peltopyy, tervapääsky ja pikkulokki. Voittajajoukkueessa kisailivat Jukka, Päivi ja Sari. Onnittelut! Kisa oli tiukka, mutta kokemuksena mahtava. Jukalle suuret kiitokset rallin järjestelyistä. Hän järjesti kaikki yksin, niin rallilistat kuin purkupaikan ja kaikki muut ralliin liittyvät asiat! KIITOKSIA meidän kaikkien puolesta. Ensivuonna rallataan Ylivieskassa! Tervetuloa sinne!

1 kommentti: