keskiviikko 27. elokuuta 2014

Erkkisjärvi

Aikaisemmin kirjoitin tähän blogiin Hiturasta ja nyt ajattelin kirjoittaa Erkkisjärvestä ja sen rannalla olevasta lintutornista. Näin pikkuhiljaa Nivalan parhaimpia lintupaikkoja tulee tutuksi ja se, mitä niillä voi nähdä. Kaikki kuvat mitä tähän blogiin laitan on otettu Erkkisjärveltä. Aamuisin tornista avautuu mitä kauneimpia auringon nousuja ja aamun kajoja. Pitkään Nivalassa ei ollut lintutornia lainkaan, kunnes vuonna 2010 Erkkisjärvelle rakennettiin torni.
Torni avasi aivan uuden mahdollisuuden tarkkailla järven linnustoa. Retkikohteena järven arvo nousi huomattavasti. Tilanne vain parani, kun vuonna 2012 kyläyhdistys päätti kunnostaa läheisen koulun pihan ja samalla muuttaa läheisen peltoalueen luontoalueeksi. Myös tornin ympäristö muuttui, tornin yhteyteen rakennettiin katselulaituri ja tornille menoa muutettiin. Tornin läheisyydessä kiertää myös luontopolku. Polun varrella on opastetauluja, joissa kerrotaan alueesta ja sen sisältämistä katselukohteista.
Tornilla katselulaiturin yhteydessä on myös nuotiopaikka, tuolit ja pöytä. Näin tornilla voi viettää vaikka retkipäivää. Myös harrastajat voivat välillä laskeutua alas tauolle ja eväitten nauttimiseen.
Ja mitä linnustoa järvi ja sen ympärillä olevat pellot tarjoavat. Järvellä yleisimmät sorsalinnut, uikut, lokit, tiirat ja laulujoutsen. Kevät-ja syysmuuttoaikoina kahlaajia, hanhia ja suokukkoja näkee järvellä paljon. Peltoalue tarjoaa yleisimmät peltolinnut.
Petolintuja liitelee koko kesä peltojen yllä saalistelemassa. En lähde luettelemaan kaikkia lajeja, lista olisi yksitoikkoisen pitkä. Joitakin harvinaisuuksia voisi mainita, kuten pikkujoutsen, pilkkasiipi, mustalintu, heinätavi, punasotka, merihanhi jne. Nähtävää ja koettavaa kyllä Erkkisjärvi tarjoaa!
Nyt vain retkeilemään Erkkisjärvelle ja tutustumaan alueeseen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti