sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Lintujen talviruokinta

Nyt alkaa taas olla käsillä syksystä se aika jolloin on syytä aloittaa lintujen talviruokinta. Lintujen ruokinnalla annetaan monille linnuille mahdollisuus selviytyä talvesta ja sen tuomista haasteista. Vuosi vuodelta yhä useampi lintu jää talvehtimaan tänne. Ankarina talvina linnut ovat täysin riippuvaisia ihmisen hoivasta ja ruokintojen määrästä. Kun aloitamme talviruokinnan, siinä on yksi tärkeä sääntö, ruokintaa ei saa keskeyttää taikka lopettaa kesken talvea. Linnut ovat tottuneet käymään ruokintapaikalla ja luottamaan siihen. Lähistöllä ei ehkä ole toista ruokintapaikkaa mihin siirtyä. Ruokintapaikan lopettamisella kesken talven voi olla linnuille kohtalokasta.
Monet miettivät, mitä linnuille sitten annetaan. Vaihtoehtoja on satoja jos ei tuhansia. Yleisimpiä ovat erimuodossa olevat taliseokset, eri siemenet, pähkinät ja viljatuotteet. Kannattaa harkita miten paljon aikoo uhrata rahaa ruokintapaikan ylläpitämiseen. Hintaa kertyy jos käyttää paljon erikoissiemeniä ja paljon pähkinöitä. Halvimpia vaihtoehtoja ovat auringonkukansiemen, eri viljat, talipallot ja talitangot. Auringonkukansiemeniä ja kauroja voi sekoittaa keskenään ja viedä tätä seosta ruokinta-automaattiin. Talipalloja ja talitankoja voi ripustaa puiden oksille lähelle ruokinta-automaattia. Joskus seokseen, varsinkin kovilla pakkasilla, voi lisätä hirssinsiemeniä ja pähkinöitä. Näin energiataso nousee riittäväksi. Talipallot kannattaa laittaa niitä varten tehtyihin telineisiin, tällöin oravat ja suuremmat linnut eivät pääse niitä viemään. Myös verkko talipallon ympäriltä kannattaa poistaa. Näin estetään lintujen takertuminen verkkoihin.
Millaisia lintulautoja ja ruokinta-automaatteja kannattaa laittaa? Näitä on monenlaisia ja kokoisia. On pienempää ja suurempaa automaattia, joihinkin mahtuu päivän tarve, toisiin taas muutaman päivän annos. Jos käy päivittäin lisäämässä ruokinta-automaatteihin ruokaa, niin tällöin riittää pienempikin automaatti. On myös monen näköisiä automaatteja, on muovisia ja puusta tehtyjä. Kaikki ovat yhtä hyviä ja tarkoituksen mukaisia.
Miksi ruokkia lintuja? Kuten aikaisemmin todettiin, monet linnut eivät selviäisi talvesta ilman ihmisen apua. Toinen mielenkiintoisen seikka on seurata eri lintulajien käymistä lintulaudoilla ja niiden touhuilua ruuan ympärillä. Esim. alla olevassa kuvassa kuusitiainen "tankkaamassa" itseään.
Mielenkiintoista on myös seurata miten linnut siemen nokassa lentävät läheisiin puihin syömään.
Ruokintapaikkaa pitää myös huoltaa. Välillä on puhdistettava niin lintulauta kuin ruokinta-automaatit eri tautiriskien takia. Linnut voivat levittää toisiin lintuihin eri viruksia, jotka saattavat aiheuttaa lintujen kuolemia. Samoin ruokintapaikan ympäristö, ainakin keväällä, kannattaa puhdistaa, jolloin hiiret ja myyrät eivät pääse pesiytymään ympäristöön. Monenlaisia uhkia on myös tarjolla linnuille ruokintapaikoilla. Petolinnut, pöllöt ja kissat vaanivat myös ruokintapaikkojen läheisyydessä hyvän paistin toivossa. Luonnossa on omat vaaransa ja haasteensa joille me ei voida mitään. Näiden haasteiden kanssa pitää tulla toimeen. Perustetaan ruokintapaikkoja ja nautitaan niiden tuomasta ilosta koko talven!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti