maanantai 20. marraskuuta 2017

Marraskuun kuulumisia

Pian vuosi 2017 on loppuun käsitelty. Ollaan jo talven kynnyksellä. Luonto muuttuu pikkuhiljaa talviseksi. Viimeisiä syysmuuttajia vaeltaa kohti etelää pakoon meidän talvea. Täällä sisämaassa näkee vielä muutamia laulujoutsenia ja vesilintuja odottamassa muutolle lähtöä.
Olemme aloittaneet mielenkiintoisen projektin, nimittäin talviruokinnan lähellä sijaitsevaan suojelumetsään. Samalla olemme vieneet linnunpönttöjä ensikesää varten. Tälle suojelualueelle on tarkoitus viedä n 30 pönttöä, tiaisille, harmaasiepoille, puukiipijälle ja varpuspöllölle.
Mielenkiintoista seurata miten ensikesänä pöntöt saavat asukkaita.
Auringonkukka-automaattia on jouduttu parantelemaan siemenaukkojen suhteen. Siemenet eivät ole oikein valuneet, lintujen on ollut vaikea saada niitä automaatista. Reikiä isontamalla siemenien saanti on helpottunut huomattavasti. Linnut ovat löytäneet ruokinnan kiitettävästi. On ollut töyhtötiaista, sinitiaista, hömötiaista, talitiaista, närhijä, puukiipijää jne.
Lähistöllä oleilee paljon tikkoja. Odottelemme niitä ruokinnalle, jos vaikka pikkutikka ja harmaapäätikka löytäisivät ruokinnan. Nyt vain tiaisia käy ruokinnalla.
Mikään ei ole niin rauhoittavaa kuin retkeily talvisessa metsässä. Lumi luo mainioita taideteoksia. Pienet puut näyttävät patsailta lumen kerääntyessä niiden oksilla. Taipuneet koivunrungot muodostavat mahtavia kaaria. Tulee tunne että metsä on täynnä holvirakenteita.
Tilhet ovat pikkuhiljaa saapuneet nauttimaan runsaasta pihlajanmarjasadosta. Pihapiirissäkin niitä näkee ruokailemassa. Myös muutamia taviokuurnia näyttää lentelevän pihlajien ympärillä.
Syksystä alkaen on hiiripöllöillä ollut pienimuotoista vaellusta. Eripuolilta on tullut havaintoja hiiripöllöistä. Mielenkiintoista seurata miten suureksi vaellus muodostuu.
Nautitaan talvisesta luonnosta ja retkeillään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti