tiistai 21. maaliskuuta 2017

Ensimmäiset kevätmuuttajat

Kalajokilaaksoonkin kevät alkaa pikkuhiljaa tulemaan. Vesisateet ja aurinkoiset päivät sulattavat lumia tuoden pälvipaikkoja pelloille. Samalla jokiin ja isompiin ojiin kertyy vettä. Viimeaikaiset yöpakkaset ovat hidastaneet kevään etenemistä.
Ensimmäisiä kevätmuuttajia ovat laulujoutsenet. Tänä vuonna ne saapuivat suhteellisen aikaisin. Laulujoutsenet eivät tarvitse paljoa avovettä tullakseen toimeen. Haapajärvellä Karjalahden rannalla on lähes koko talven sulaa, tälle alueelle ensimmäiset joutsenet saapuvat. Nivalassa Erkkisjärvi kerää ensimmäiset joutsenet järven ollessa täysin jäässä. Joutsenten tuloon vaikuttaa hyvin todennäköisesti vieressä oleva joki, jossa on avovettä.
On mielenkiintoista seurata niiden käyskentelyä jäällä. Vaikka on pakkasta niin jäällä on auringonpaisteessa hyvä levähtää.
Aikaisia kevätmuuttajia ovat olleet töyhtöhyypät, telkät, sepelkyyhkyt, kottaraiset, muutamat peipot ja kiurut. Myös metsähanhia on nähty muuttavan. Kokoajan tilanne elää ja uusia muuttajia saapuu lähes päivittäin.
Yllättävä havainto oli kun 8 peltopyytä paistatteli päivää sänkipellolla. Peltopyyt ovat vähentyneet huolestuttavasti. Voidaan jo sanoa kannan olevan lähes kokonaan hävinnyt.
Peltopyykannan romahtamiseen on monta syytä, suurin syy on maalaismaisen raju muutos. Ei enää ole latoja, viljelykset ovat suuria peltoaukeita, joista puuttuvat pajukkoiset ojat. Peltopyillä ei enää ole suojaa ulkoisia hyökkäyksiä vastaan. Lumettomat talvet ovat myös yksi syy kannan romahtamiseen. Nyt jos koskaan peltopyy tarvitsee ihmisen auttavaa kättä. Ruokintapaikkojen perustaminen ja suojakatosten rakentaminen ovat ensimmäisiä toimenpiteitä joilla peltopyitä voidaan auttaa!
Varma kevään merkki on kun teeret aloittelevat soidinta. Yllättävissä paikoissa teeret voivat pitää soidinta, nimittäin järvenjäällä. Tämä tuli todistettua, kun iso teeriparvi piti soidinmenoja Erkkisjärven jäällä.
Nyt lintuharrasta elää mielenkiintoista ja antoisaa aikaa, aina tapahtuu uutta ja mielenkiintoista. Nyt ulos nauttimaan kevään ihmeistä ja luonnon monimuotoisuudesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti