torstai 9. maaliskuuta 2017

Talvilintulaskennat

Maanantaina 27.2.2017 aloitettiin Nivalan reiteillä talvilintulaskennat. Tällöin kierrettiin Niskakankaan metsäreitti. Sää oli todella kylmä, pakkasta yli 20 astetta. Itse en ollut tällä kierroksella mukana. Reitti kierrettiin suksilla. Tulos oli historiallisen huono, ainoastaan kolme teeren kieppiä. Metsät ovat tänä talvena olleet todella hiljaisia.
Seuraavana päivänä oli vuorossa Niskakankaan kyläreitti. Taas saatiin kokea miten nopeasti säätila muuttuu. Nyt oli pyryä ja lauhaa. Välillä tuuli ja satoi lunta reippaasti. Vaikka sää oli huonohko kiersimme reitin n. 6km. Nyt löytyi lintujakin, parhaimpana neljä hippiäistä. Talitiainen oli runsain lintulaji.
Mielenkiintoista oli töyhtötiaisen esiintyminen, samoin sinitiaisia oli mukavasti
Närhien määrä oli romahtanut. Ennen niin yleinen lajia oli muutaman yksilön varassa.
Käpytikkoja oli kyläreitillä mukavasti
Reitin lajit olivat: harakka 2, hippiäinen 4, hömötiainen 3, keltasirkku 110, korppi 1, kuusitiainen 1, käpytikka 3, närhi 1, punatulkku 3, sinitiainen 8, talitiainen 69, töyhtötiainen 2, varis 1, varpunen 33, viherpeippo 7. Lajeista keltasirkku oli runsain ja tiaisista talitiainen. Pitkään jatkunut lumipyry ja räntäsade siirsivät keskustan laskentareitin kiertämistä aina 3.3. asti. Tällöin sää oli kohtalainen ja lintuja näkyi mukavasti. Laskentareitillä on pituutta vajaa 11 km, jotenka kierrokseen menee muutama tunti aikaa. Määrällisesti keltasirkkuja oli eniten, 175 kpl.
Mikä ilahduttavinta, varpusten määrä oli nousussa. Monet vuodet varpusia on ollut suhteessa vähäsen, nyt 99 kpl. Koristepensasaidat olivat varpusten parhaimpia oleskelupaikkoja.
Naakkaparvia lenteli aseman seudulla useita. Nivalan keskusta on tunnetusti naakkarikasta aluetta.
Variksista on tullut kulttuurilintu, niin paljon niitä esiityi laskentareitillä.
Samoin harakka.
Kesykyyhkyjä elikkä puluja esiintyi reitillä paljon. Puluille myös aseman seutu on mieluista seutua. Erikoisuutena puluparvessa oli albino.
Mielenkiintoinen havainto reitiltä oli 2 urpiaista. Tänä talvena urpiaiset ovat olleet vähälukuisena. Lajimäärä ja lintujen kappalemäärät olivat aikaisempiin vuosiin verrattuna normaalit. Myös fasaanien määrä yllätti. Pikkuvarpusia oli todella vähän. Reitillä esiintyneet lajit. Fasaani 7, harakka 90, keltasirkku 175, kesykyyhky 110, naakka 72, pikkuvarpunen 15, sinitiainen 11, talitiainen 110, urpiainen 2, varis 48, varpunen 99 ja viherpeippo 77. Seuraavan kerran reitti kierretään syksyllä. On mielenkkintoista nähdä mitä silloin eteen tulee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti